Scones är en riktig favorit, inte minst eftersom det går så snabbt och enkelt att baka. Baka klassiska scones som du minns dem från Hemkunskapen eller testa att smaksätta dem med rågsikt, grahamsmjöl, bär eller nötter.

Scones från Hemkunskapen

4,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
50 smör eller margarin
2 dl mjölk eller filmjölk

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 250°. Smörj en plåt.
  2. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en skål.
  3. Finfördela smöret i mjölblandningen med fingertopparna.
  4. Tillsätt mjölken och arbeta raskt samman degen med träsked.
  5. Dela dagen i 2 delar. Lägg delarna på plåten så att du med mjölad hand kan trycka ut dem till runda kakor ca 1,5 cm tjocka.
  6. Skåra varje kaka i 4 delar och nagga med en gaffel.
  7. Grädda genast mitt i ugnen ca 10 minuter.

Vill du testa en annan variant? Här är våra godaste recept på olika sorters scones och tips på passande tillbehör.

Olika sorters scones

Glutenfria scones

Tillbehör