Var kryddningen av glögg ett genidrag eller ett sätt att dölja smaken av dåligt vin? Här är sju saker du kanske inte visste om glögg.

Röd glögg, vit glögg, vinglögg och alkoholfri glögg. Den kryddiga drycken är en självklarhet till adventsfikat och finns i många olika varianter. Glögg serveras ofta uppvärmd med skållad mandel och russin, men kan även drickas kall och utan extra ingredienser. Här är sju fakta om hur glöggen togs fram – och hur den fick en given plats på just julbordet. 

Se också: Så gör du julens snabbaste glögg

1. Redan de gamla grekerna drack glögg

Att krydda upp vin är en tradition med långa anor. Traditionen går tillbaka till det antika Grekland och Rom. En teori är att det var ett sätt att skyla över smaken på vin som stått och blivit dåligt i halvtomma fat i slutet av säsongen.

Läs också: Hur länge kan glöggen sparas?

2. Ansågs hälsobringande

Precis som med många andra drycker fick man för sig att kryddat vin hade någon sorts hälsobringande effekt i Europa på medeltiden. Kung Gustav Vasa lär ha varit en storkonsument av en blandning av Rhenvin, socker, honung, kanel, ingefära, kardemumma och nejlikor. Den kallades ”klaret” och blandades till av en kunglig glöggblandare.

Även hans son Erik XIV ”drack sig gärna lustig” på kryddade vinblandningar som kallades ”lutendrank”. Till hans kröning 1561 serverades 210 kannor med denna dryck som för övrigt också innehöll mjölk.

Recept: Vit glögg med hjortron, kanel och stjärnanis

3. Varför heter det glögg?

Glöggen är uppvärmd eller ”glödgad” vilket förklarar namnet. I ett recept från 1837 finns följande recept på "glödgat win": ”Vanligt röst win uppkokas med något muskotblomma, kanel och kryddnejlikor jämte nödigt socker och antändes. När det slutar brinna, sils det och drickas varmt”. 

Ordet glögg nämns i kokböcker från 1800-talet. I andra språk förekommer varmt kryddat vin under namn som franskans vin chaud, tyskans glühwein och engelskans mulled wine. Dessa är dock lite mindre söta än den svenska varianten.

Recept: Snabb vinglögg med ingefära och apelsin

4. Varför dricker vi glögg till jul?

En orsak till att glöggen fått fäste hos oss kan vara det kalla och bistra klimatet. Men till en början var det inte säsongsanknutet på samma sätt som idag och glöggdrickandet kunde vara utspritt under året. På 1890-talet började dock svenska vinhandlare sälja färdigblandad glögg på flaska. På etiketterna fanns det ofta juliga symboler, som tomtar, och sedan dess är glöggen förknippad med julen.

Läs också: Vad är tinktur till glögg?

5. Vilka kryddor ska ingå?

Kanelstång, pomeransskal, stjärnanis, ingefära, kryddnejlika, honung, apelsinskal och vaniljstång är kryddor som traditionellt är vanliga i glögg.

I den glögg vi kan köpa på Systembolaget har smakregistret blivit bredare med åren. Här finns mango, spiskummin, chili och smakerna saffran, kråkbär och märk choklad.

Tillverkaren Saturnus har uppfunnit en del djärva smakkombinationer genom åren. Bland annat en hallon/lakrits-variant och en glögg med smak av polkagris. Det har även hänt att de testat smaker som borde ha stannat på idéstadiet, som delicatobollsglöggen.

Vi dricker numera runt 500 000 liter glögg om året och utbudet har bara ökat. 1987 fanns det tre sorters glögg på Systembolaget. Numera finns det uppåt 70 olika sorter.

Läs också: Här är årets smak på Blossa glögg

Blossa glögg 2022

6. Vad kan man använda glögg till?

Glögg är främst en mysig sällskapsdryck att servera med pepparkaka och lussebulle. Men precis som vin så fungerar det i matlagning också. Som i grytor eller som smaksättare i en kaka.

Prova kycklingtacos med glögg eller dessa glöggspetsade mandelbollar med choklad. 

Har du många slattar kvar kan du koka ner dem glöggsirap. Sirap som man sedan kan ringla över färska klyftade fikon eller stekta kanelkryddade äppelklyftor. 

Dessutom kan man låta frukt och russin dra i glögg. När de är marinerade kan de toppa fruktsallad eller blanda i bakverk som den här mazarinkakan med glöggtosca. Testa de här glöggkokta aprikoserna som är goda att servera på snittar med ost till glöggen eller till drinken glubbel.

Recept: Glubbel – glöggdrink med bubbel

7. Vad passar som tilltugg till glögg?

Pepparkakor, lussebullar, russin och skållade mandlar är klassiker, men det finns mycket annat gott man kan servera till glögg. Blanda gärna salta och söta smaker som till exempel pepparkakor med ädelost, chokladknäck med flingsalt eller baconlindade dadlar. Salta snacks som kanelmandlar och grönkålschips blir en perfekt smakbrytning till den söta glöggen.

Recept: 15 goda tilltugg som passar till glögg

Relaterade artiklar