När är det egentligen bäst att använda fast potatis och när det är bättre med en mjölig sort? Vår expert reder ut och förklarar.

Fråga: Jag brukar variera lite när jag köper potatis, men oftast blir det mjölig potatis. Den är bra till det mesta tycker jag. Blir det bättre med en fast potatis när man ska rosta potatisen i ugn, baka den eller göra en potatisgratäng. Eller funkar det lika bra med mjölig?

Recept: 15 lättfixade potatisrätter

Svar: Det finns förstås ingen absolut regel. Det går att använda både fast och mjölig till det mesta. Men vill du vara säker på att nå ett lyckat resultat så håll dig gärna till dessa rekommendationerna nedan.

Se också: Bakad potatis med tonfiskröra1. Fast potatis

Fast potatis rekommenderas till att råsteka, rosta i ugn och i gratänger.

2. Mjölig potatis 

Mjöliga sorter passar bäst till mos men det fungerar även att mosa en fast sort även om konsistensen på moset kan bli lite annorlunda. Även till bakad potatis rekommenderas en mjölig sort. 

Recept: Bakad potatis med 10 goda fyllningar

3. Blå och röd potatis

Potatis kommer i många olika färger och former. Den blå potatissorten Blå Kongo är till exempel mjölig och den röda sorten Asterix är fast.

4. Sötpotatis

Sötpotatis är egentligen ingen riktig potatis utan rötknölen av en ört. Den vanligaste sorten är orange, men det finns även vit, lila och brun sötpotatis. Smaken är som namnet antyder åt det söta hållet och knölen går utmärkt att baka, mosa eller rosta.

Recept: Krispiga sötpotatis pommes i ugn

5. Vilken potatis är bäst att koka?

Till vanlig kokt potatis kan du välja antingen fast eller mjölig sort. Det är en ren smaksak. Ska du servera den till en krämig sås så suger en mjölig sort upp den bättre. 

Läs också: Så kokar du färskpotatis på bästa sätt

Kokt färskpotatis med baconströssel.


Relaterade artiklar