Det finns en uppsjö av olika matlagningsoljor – olivolja, rapsolja, solrosolja. Vilken olja passar bäst till stekning och i dressing?

Fråga: Jag behöver ett råd om vilken olja jag bör använda till matlagning. Numera finns ju en uppsjö av olika sorter så jag tycker det är svårt att veta vad man ska köpa. Det finns ju massor av t ex oliv-, raps- och solrosoljor.

Se också: Så gör du majonnäs – med stavmixer

Neutrala oljor

För att steka i eller använda till dressing, fungerar det jättebra med exempelvis svensk raps- eller solrosolja. De är neutrala i smaken och går därför bra att använda till majonnäs eller andra kalla såser.

Olika sorters olivoljor

Olivoljor finns i ett antal olika varianter. Allt från dyra kallpressade ”extra virgin” till varmpressade och raffinerade sorter.

De dyra sorterna är utmärkta till smaksättning på sallader och olika rätter, eller att doppa en bit bröd i som ofta görs på kontinenten.

De enklare sorterna, som brukar benämnas Olio de Oliva eller Pure Olive Oil, passar vardagsmatlagningen.

Det är bra att veta att olivolja är känslig för upphettning och höga temperaturer, och dess speciella smak förstärks då. Därför är det inte säkert att den uppskattas till all sorts matlagning. Prova dig fram!

Olja till fritering

Till fritering bör man välja smakneutral olja som tål lite högre temperatur, så kallad frityrolja.

Läs också:

Relaterade artiklar