Fråga: Kan man använda savoj- eller salladskål i stället för vitkål till kåldolmar?
Receptet ovan: Kåldolmar med blomkålsmos
Svar: Javisst! Båda passar utmärkt om du vill ha en mildare kålsmak och kanske även lite mer färg på rätten.
Se också: Smarta salladen med lång hållbarhet
Grön och röd savojkål
Savojkålen har krusiga gröna blad och huvudena är inte lika kompakta som vitkålens. Det finns även röd savojkål, en korsning mellan grön savojkål och rödkål.
Recept: Savoykåldolmar med kycklingfärs
Salladskål, eller kinakål som den även kallas, kan också användas. Den tillhör samma familj som övrig kål men är betydligt mildare.
Recept: Klassiska kåldolmar med gräddsås
Förkoka gärna kålen
Blanchera gärna kålen, förkoka en till två minuter i rikligt med vatten så att den slaknar, om du ska använda den till kåldolmar.
Läs också: Olika sorters kål – tips och recept