Fungerar alla sorters kål att använda till kåldomar? Måste det vara vitkål till kåldolmar eller fungerar savoj- eller salladskål?

Fråga: Kan man använda savoj- eller salladskål i stället för vitkål till kåldolmar?

Receptet ovan: Kåldolmar med blomkålsmos

Svar: Javisst! Båda passar utmärkt om du vill ha en mildare kålsmak och kanske även lite mer färg på rätten. 

Se också: Smarta salladen med lång hållbarhet

Grön och röd savojkål

Savojkålen har krusiga gröna blad och huvudena är inte lika kompakta som vitkålens. Det finns även röd savojkål, en korsning mellan grön savojkål och rödkål.

Recept: Savoykåldolmar med kycklingfärs

Savoykåldolmar med kycklingfärs i tomatsås

Salladskål, eller kinakål som den även kallas, kan också användas. Den tillhör samma familj som övrig kål men är betydligt mildare.

Recept: Klassiska kåldolmar med gräddsås

Klassiska kåldolmar med gräddsås

Förkoka gärna kålen

Blanchera gärna kålen, förkoka en till två minuter i rikligt med vatten så att den slaknar, om du ska använda den till kåldolmar.

Läs också: Olika sorters kål – tips och recept

Olika sorters kål – tips och recept


Relaterade artiklar