Vad är det egentligen för skillnad i smak och utseende på olika sorters äpplen och vilka passar bäst till vad? Här får du veta mer!

Äppelpaj, äppelmos, äppelkaka eller bara äta som de är. Det finns så mycket gott att göra med äpplen, men vilken sort ska man använda till vad? Vi har listat några av de vanligaste äpplena och vad du kan använda dem till.

1. Aroma och Amorosa

Aroma och Amorosa – Gott äpple som passar bra att ätas direkt eller baka med.

Aroma har en gröngul färg med röda inslag. Amorosa härstammar från aroma och har likvärdiga egenskaper men en rödare täckfärg.

Smak: Saftigt, syrligt och lite kryddigt fruktkött.
Passar till: Gott ätäpple men passar även till bakning, i matlagning och till mos.
Säsong: Mognar i september.

2. Cox’s Orange

Cox’s Orange äpplet ska helst ätas som det är.

En klassiker bland äppelsorterna med en gröngul grundfärg och en gyllene rostorange täckfärg.

Smak: Sötkryddig med en liten nötton.
Passar till: Godast som ätäpple.
Säsong: Mognar i november.

3. Discovery

Discovery äpplet är perfekt till matlagning!

Ljusgrön bottenfärg med vackert röd täckfärg och något fet glans.

Smak: Saftigt, krispigt och fast fruktkött.
Passar till: Gott ätäpple men passar även till bakning och i matlagning.
Säsong: Mognar i slutet av augusti.

4. Gravensteiner

Gravensteiner är ett mångsidigt äpple som kan användas till nästan allt.

Det finns en gul och en röd variant av sorten.

Smak: Vitt, krispigt och sötsyrligt fruktkött.
Passar till: Bakning, matlagning, mos, must och förstås att avnjutas naturella.
Säsong: Mognar i september.

5. Signe Tillisch

Signe Tillisch äpplet är bäst att baka med.

Skalet är gulgrönt med skyddande fruktvax.

Smak: Saftigt och sött fruktkött med lite syra.
Passar till: Både matlagning och bak, samt som ätäpple.
Säsong: Mognar i mitten av september.

6. Katja

Katja äpplet ska ätas som det är.

Äpplet är nästan helt täckt av vackert röd täckfärg med ett glänsande skal med skyddande fruktvax.

Smak: Fast och saftigt äpple med söt smak.
Passar till: Godast som ätäpple.
Säsong: Mognar i början av september.

7. Ingrid Marie

Ingrid Marie äpplet kan ätas som det är – men funkar även i bakningen.

En klassiker bland äppelsorterna med en kraftigt rödbrun färg med ljusa punkter.

Smak: Gul-grön-vitt fruktkött med god arom.
Passar till: Godast att äta färska men passar även i matlagningen och till bak.
Säsong: Mognar i slutet av oktober.

8. Rubinola

Rubinolaäpplet är bäst om det bara äts som det är.

Ganska ny äppelsort med gul grundfärg och gyllenröd täckfärg.

Smak: Fruktköttet är ljusgult och krispigt med saftig och syrlig smak.
Passar till: Godast som ätäpple.
Säsong: Mognar i oktober men kan lagras ända fram till april.