Jasminris är ett klibbigt ris med en speciell smak. Finns det andra klibbiga rissorter med mer neutral smak? Vår matredaktör svarar.

Fråga: Jag använder nästan alltid bara jasminris för det klibbar lagom mycket och har god smak, men varför kallas det jasminris? Är det smaksatt? Vi lagar många orientaliska rätter som familjen gillar. Finns det något annat ris som klibbar på liknande sätt utan att bli gröt och utan den dominerande smaken? Vore roligt att kunna variera sig.

Svar: Jasminriset är från Thailand och har verkligen en speciell smak, som ibland kan dominera rätten.

Recept: Soja- och sesamstekt lax med jasminris

Detta är risets naturliga smak, det har fått sitt namn tack vare att doft och smak påminner om jasmin. Jag vet inget ris som liknar det, men prova basmatiris, från norra Indien och Himalaya. Det har lite nötaktig smak och passar utmärkt till orientaliska rätter, trots att det saknar ”klibbet”.

Avorioriset är också klibbigt

Om du däremot önskar den klibbiga konsistensen, så är det nästan bara det specialbehandlade avorioriset som gäller. Utseendemässigt är sorterna olika. Till skillnad mot jasminrisets vita avlånga korn har avorioriset gulaktiga, ganska stora och runda korn. Även smaken är annorlunda. Avorioriset är från Italien och används mest till risotto, så till orientaliska rätter känns det lite tveksamt.

Läs också: Vad är det för skillnad på arborioris och avorioris?

5 saker att känna till när du gör sushi


Relaterade artiklar