Bubbel är både gott och festligt, men vet du skillnaden mellan champagne, cava och prosecco och vad som passar bäst att servera till?

Mousserande vin är för många det självklara valet när det vankas festligheter. Det passar både som sällskapsdryck och till maten, beroende på vad man serverar såklart.

Det kan vara stor skillnad i smak och pris beroende på vilket bubbel man väljer. Förutom länder och druvor skiljer sig även tillverkningsmetoderna åt.

Vi lär dig skillnaderna mellan champagne, cava, prosecco, crémant och franciacorta och bjuder dessutom på passande tilltugg.

Kolla in vår video och läs mer nedan!

1. Champagne – lyxigt från Frankrike

Äkta champagne får bara produceras i distriktet Champagne i norra Frankrike. Det svala klimatet och den kalkrika jordmånen där druvorna odlas gör vinet friskt och en aning fylligare än andra mousserande viner. Druvorna som används är chardonnay, pinot noir och pinot meunier. Champagne tillverkas enligt den traditionella metoden vilket innebär att den andra jäsningen sker i flaskan.

Passande mat till champagne: Smakmässigt passar fett, salt och syra perfekt till frisk champagne, precis som krämiga och feta tilltugg. Våra parmesanflarn med citronröra och rom har alla rätt! Roséchampagne passar dessutom utmärkt till sushi och rätter med lite hetta. Eller varför inte till en bärig dessert.

Recept: Parmesanflarn med citronröra och rom

Parmesanflarn med citronröra och röd rom

2. Cava – prisvärt från Spanien

Cava kommer från Spanien och tillverkas precis som champagne enligt den traditionella metoden. Cava har en ursprungsbeteckning, DO Cava, men får tillverkas i flera olika områden. De druvor som cava får tillverkas på är pinot noir, chardonnay, macabeo, xarel-lo, grenache, parellada, malvoisie, trepat eller monastrell.

Passande mat till cava: Spanska tapas och småplock som milda ostar och läckra charkuterier är en självklar matchning till cava. Fisk och skaldjur av alla de slag får sig också ett ljuvligt lyft i kombination med det uppfriskande vinet.

Recept: 9 lite nyttigare tapas

Lite nyttigare tapas

3. Prosecco – poppis från Italien

Prosecco kommer från norra Italien och tillverkas till skillnad från cava och champagne enligt den så kallade charmatmetoden, vilket innebär att den andra jäsningen sker i ståltank och inte i flaska. Vinet utgörs till 85 % av druvan glera, resterande 15 % består av olika lokala druvor. Prosecco upplevs ofta som lite sötare än andra mousserande viner.

Passande mat till prosecco: Många tänker att jordgubbar och champagne är en bra kombination, men faktum är att prosecco passar mycket bättre. Det är sötman i bubblet som gör att det är mer kompatibelt med frukt och bär än andra mousserande viner. Italiensk antipasti med goda ostar och charkuterier är klockren kombination.

Recept: Antipasti med jordgubbar

4. Crémant – uppstickare från Frankrike

Precis som champagne tillverkas crémant i Frankrike och framställs dessutom med samma traditionella metod. Produktionen är däremot inte låst till ett specifikt distrikt utan får produceras i olika områden. Vid framställning används den druva som anses vara bäst i det specifika distriktet, vilket gör att den färdiga produkten kan variera i både smak och färg.

Passande mat till crémant: Precis som champagne passar crémant till rätter med fett, salt och syra. Bjud gärna på flera olika sorters tilltugg och testa vilken kombination du gillar bäst. Bresaolakorgar med ostkräm (mitten nedan) är en riktig hit!

Recept: 6 goda tilltugg som passar till bubbel

5. Franciacorta – doldis från Italien

Italiens svar på champagne heter franciacorta och har fått sitt namn efter regionen Franciacorta i norra Italien. Druvorna som används är chardonnay och pinot noir, precis som champagne, men även pinot blanc. Vinet finns även som rosé och satèn, där det sistnämnda är producerat på uteslutande vita druvor och ett lägre tryck i flaskan vilket ger en mjukare mousse.

Passande mat till franciacorta: Det exklusiva italienska bubblet passar såklart extra bra till italienska delikatesser och antipasti som milda ostar och charkuterier. Vinets friskhet bryter av fint mot fetman i osten och sältan i charken. Testa till exempel klassikern caprese med tillägget prosciutto.

Recept: Caprese med prosciutto

Caprese med prosciutto