Vill du bjuda på veganskt godis i påskägget? Det är både enkelt och gott att göra själv. Här är fyra recept på kola, mintkyssar, chokladdoppade mandlar och tryfflar som inte ens lär göra den kräsnaste godisälskare besviken!

 Påskgodisägg med mintsmak

En påskvariant på julens mintkyssar. Skojigt godis som smakar riktigt gott!

En påskvariant på julens mintkyssar. Skojigt godis som smakar riktigt gott! Foto: Åsa Swanberg

ca 50 stycken

4 dl florsocker

1 dl vatten

2 krm ättiksprit (12 procent)

4 droppar pepparmyntsolja
Garnering: 

gula skittles

Blanda florsocker, vatten och ättiksprit i en kastrull och lägg i en termometer. Koka tills massan är 115 grader. Häll upp sockerlagen i en rostfri skål och låt den svalna lite.

Droppa i pepparmyntsolja och rör om tills massan blir trögflytande.

Klicka på bakpapper och låt stelna. Smält chokladen och droppa den på pastillerna. Lägg på gula skittles.

Chokladdoppade mandlar med kanel

Rosta mandlarna först så blir dessa chokladdoppade mandlar knapriga och superläckra!

Rosta mandlarna först så blir dessa chokladdoppade mandlar knapriga och superläckra! Recept och Foto: Åsa Swanberg

ca 50 st
150 g sötmandel

200 g mörk choklad utan mjölk t ex Plamil

1 msk kanel

1. Sätt ugnen på 200°.

2. Lägg mandeln i en ugnsfast form och rosta i ugnen i ca 5 minuter. Låt svalna.

3. Smält chokladen över varmt vattenbad eller i mikron och lägg i mandlarna. Ta upp dem en och en och lägg på bakplåtspapper att stelna, gärna i kylskåp. Pudra dem med kanel.

4. Doppa dem en gång till i smält choklad. Om den smälta chokladen har stelnat kan du bara smälta den igen. Lägg dem på bakplåtspapper att stelna. Pudra över kanel.

Mandeltryfflar med vit choklad

Tryffel med mandel och vit choklad

Ljuvligt krämig tryffel på vit choklad i en perfekt kombination med mandel. Recept och Foto: Åsa Swanberg

ca 20 st

150 g vit vegansk choklad,  t ex Plamil eller Organica

½ dl havre-, soja eller annan växtbaserad grädde

25 g mjölkfritt margarin

75 g mandelmassa
Garnering:

200 g vit vegansk choklad, t ex Plamil eller Organica

hackad mandel

1. Hacka chokladen och blanda den med grädde i en kastrull. Värm på svag värme tills chokladen har smält.

2. Ta bort kastrullen från plattan och rör ner smör och mandelmassa. Låt svalna i kylskåp.

3. Rulla smeten till bollar. Smält chokladen över varmt vattenbad och doppa bollarna i chokladen. Dekorera med några bitar hackad mandel.

Hemgjorda påskkolor med lakrits och citron

Att koka egna kolor är mycket lättare att göra än man kan tro. Testa våra goda kolor med smak av lakrits och citron till påsk!

Att koka egna kolor är mycket lättare att göra än man kan tro. Testa våra goda kolor med smak av lakrits och citron till påsk! Recept: Boel Ottmer Foto: Pontus Ferneman

ca 40 st

25 g mjölkfritt margarin

1½ dl ljus sirap

3 dl strösocker

2½ dl soja- eller havregrädde

1½ msk pressad citronsaft

1–1½ msk lakritspulver
Garnering:

rivet skal av ca 1 citron

1. Koka margarin, sirap, socker, växtgrädde, citronsaft och lakrits i en vid tjockbottnad kastrull på medelvärme till ca 130° eller tills smeten klarar kulprovet. Rör om då och då.

2. Klä en form, ca 20×15 cm, med bakpapper. Häll kolasmeten i formen.

3. Garnering: Strö på citronskalet. Tryck till lite och låt stelna. Skär i bitar.

Tips! Vira in kolorna i cellofanplast så håller de sig fräscha längre.