Både smör och margarin innehåller vattendroppar. Margarin har dock en extra tillsats som inte är tillåten i smör.

Fråga: Varför är det så stor skillnad i hur fettet stänker när man steker i smör respektive i margarin? Jag tycker alltid att smöret stänker förfärligt mycket mer. Det kan ju till och med ge små explosioner när man hettar upp det. Hur kommer det sig?

Svar: Rent matlagningstekniskt fungerar det så här: Både smör och margarin innehåller en liten mängd vatten som är finfördelat i fettet i form av små droppar. Dessa utvidgas när fettet upphettas i en stekpanna. Den här processen går ganska snabbt vid hög temperatur och rätt som det är exploderar dropparna och det stänker. Det som du kallar explosioner orsakas av att fler vattendroppar sitter ihop och då stänker det mera.

Smör stänker betydligt mer än margarin. Det beror på att margarin innehåller lecitin som gör vattendropparna i produkten mindre och mer jämnt fördelade, så därför blir det mindre stänk av margarin.

I smör får inte lecitin tillsättas utan smör får endast innehålla grädde och salt.

Se också: Så gör du brynt och vispat smör

Testa några av våra goda recept med smör!