Sockerkakan spricker och får en vulkanlik grop i mitten. Det är ett vanligt problem men kan undvikas på två sätt. Så här ska du göra.

Fråga: Jag undrar vad det beror på att min sockerkaka alltid jäser upp på mitten och det blir en spricka i den. Det är inget fel på smaken, men utseendet är ju inte så kul.

Läs också: Varför fastnar sockerkakan?

Svar: Jag misstänker att du har lite för varmt i ugnen vid gräddningen. Då bildas en stelnad yta på smeten innan bakpulvrets process kommit i gång ordentligt. Under gräddningens gång bildas en topp som ibland liknar en riktig vulkan.

Kontrollera temperaturen

Vanlig sockerkaka brukar gräddas på nedre falsen i ca 175°. Kontrollera temperaturen i din ugn med en ugnstermometer.

Läs också: Varför blir sockerkakan torr?

Ytterligare en orsak kan vara att man blandar bakpulver och mjöl lite för dåligt. Då blir det lätt en ojämn gräddning av smeten.

Se också: 5 tips för en riktigt saftig sockerkaka

Lättbakade kakor på liten budget

Du kan enkelt baka festligt fina kakor även på liten budget. Rulltårtsbakelser, glaserade syltkakor och toscarutor passar alla kalas!

Recept: 5 enkla kakor som är billiga att baka

Fyllda sockerbulllar med vaniljkräm.


Relaterade artiklar