Att en sås skär sig och blir grynig kan bero på flera olika saker, men det finns några tips som gör att du undviker att det händer.

Fråga: När jag ska laga kyckling som ska koka i grädde några min så brukar såsen skära sig. Det spelar ingen roll vilket recept det är. Först steker jag kycklingen och sen slår jag på grädde och kryddor. Efter en stund när det har puttrat så skär sig såsen och det ser oaptitligt och grynigt ut. Vad gör jag för fel?

Receptet ovan: Kycklingfilé i dragonsås

Svar: Att såsen skär sig kan ha olika orsaker. Se mer nedan.

Se också: Så gör du klassisk Sandefjordsås

1. Grädden är för mager

Värmestabiliteten är sämre i magrare gräddprodukter än i vispgrädde. Det inte lämpligt att hälla grädde med låg fetthalt direkt över rätter utan de bör alltid redas med mjöl. Det gäller även när grädden ingår i sås som innehåller syrliga ingredienser som vin, tomat, senap eller liknande.

2. Rätten är för fet

Innehåller den mycket vispgrädde och kanske rikligt med stekfett från bryningen är det risk att den skär sig. Försök rädda den genom att hälla av den skurna såsen i en kastrull och tillsätta lite vatten eller buljong under kraftig omrörning.

Läs också: Så räddar du för salt sås

Så undviker du att såsen skär sig:

  • Häll bort stekfettet efter bryningen och ta bort det feta kycklingskinnet före tillagningen.
  • Laga såsen separat och häll den över kycklingen. Använd en god köttfond/buljong som bas till såsen. Tillsätt gärna en skvätt grädde och red sedan av såsen med lite majsstärkelse eller vetemjöl utrört i vatten och krydda efter smak.

Läs också: Varför ska såsen reduceras?

Relaterade artiklar