Att sockerkakan sjunker ihop när du bakar kan bero på flera olika anledningar – så här undviker du att kakan sjunker ihop!

Fråga: När jag bakar sockerkaka ser den jättefin ut i ugnen, men när jag tar ut den och sätter i provstickan så sjunker den ihop. Receptet innehåller både vete- och potatismjöl. Vad är felet?

Läs också: Varför spricker sockerkakan?

Svar: Att sockerkakan sjunker ihop kan bero på flera olika saker. Det kan bero på mjölsorterna men behöver inte göra det. Den finns fler anledningar till att kakan kan sjunka. Läs mer nedan.

Se också: 5 tips för en riktigt saftig sockerkaka

Fyra orsaker att sockerkakan sjunker ihop

Det kan finnas flera orsaker till att sockerkakan sjunger ihop. Här är några exempel.

1. Övervispning

Kanske har du vispat ägg och socker för länge. Då sjunker kakan lätt ihop på slutet. Det är speciellt vanligt när elvisp används. Många blir lätt för ihärdiga med vispningen för att få smeten pösig. Ett par minuters vispning är tillräckligt med elvisp. För hand räcker 3–4 minuter. Längre vispning ger inte större volym på den färdiga kakan, istället riskerar den slita av äggvitetrådarna. Då sjunker kakan.

2. Ugnsluckan

Det är viktigt att inte öppna ugnsluckan för tidigt eller i onödan. Samma gäller om du smäller igen luckan, då kan kakan också sjunka.

Läs också: Varför fastnar sockerkakan?

3. Mjölet 

 Med för lite mjöl i smeten blir kakan instabil och kan sjunka ihop av den anledningen.

4. Gräddningen

När du bakar mjuka kakor med potatismjöl är det viktigt att påbörja gräddningen direkt när smeten är färdig. Annars kan potatismjölet sjunka till botten och bilda ett kompakt skikt.

Recept: Kanelbullessockerkaka i långpanna

Kanelbullessockerkaka i långpanna med frosting


Relaterade artiklar