Att sockerkakan fastnar i formen kan bero på två olika saker. Vår matexpert berättar varför och hur du ska göra för att undvika det.

Fråga: När jag bakar sockerkaka händer det ibland att den gräddade kakan fastnar i formen och kanterna går sönder. Det ser jättetrist ut och jag undrar varför det blir så? Följer alltid recepten noga, smörjer aluminiumformen med olja och använder färdigköpt, finmalt ströbröd.

Läs också: Varför spricker sockerkakan?

Svar: Att kakan fastnar så som du beskriver kan bero på två olika saker: fettet eller formen. Så här gör du för att undvika det.

Använd rätt fett

När man använder olja blir fettlagret tunt, vilket gör att mindre mängd ströbröd fastnar och därmed kan kakan lätt fastna i formen. Det bästa är att använda mjukt smör eller margarin som penslas på i ett jämntjockt lager. Då fastnar ströbrödet bättre och kakan lossnar perfekt.

Läs också: Varför blir sockerkakan torr?

För att få matfettet att mjukna snabbt kan du hyvla det med en osthyvel och lägga det på en tallrik några minuter. Har du mikrovågsugn är det lagom att köra det cirka 5 sekunder på full effekt, en eller två gånger. Fettet ska inte smälta helt.

Se också: 5 tips för en riktigt saftig sockerkaka

Använd rätt form

En aluminiumform brukar fungera bra om den är väl smord och beströdd. De nyare formarna som har ”släpp lätt”-beläggning, typ teflon och liknande, fungerar ännu bättre än de gamla plåtformarna.

Lättbakade kakor på liten budget

Du kan enkelt baka festligt fina kakor även på liten budget. Rulltårtsbakelser, glaserade syltkakor och toscarutor passar alla kalas!

Recept: Enkla kakor som är billiga att baka

Kokostosca i långpanna.

Relaterade artiklar