Varför blir vit choklad brun och knottrig när jag smälter den? Här är orsaken till det och tipsen hur du undviker att det händer!

Fråga:  Jag smälte vit choklad i en kastrull på spisen, men det blev bara en brun knottrig sörja. Går det inte att smälta vit choklad så att den blir bra?

Läs också:  12 oväntade sätt att kombinera choklad

Svar:  Jodå, det går att smälta även vit choklad med gott resultat, men man måste vara försiktig. Vit choklad är mycket värmekänslig.

Värm i mikron på till exempel 3/4 effekt och kör bara ca 30 sekunder i taget upprepade gånger. Ta ut skålen och rör om då och då så att du har full kontroll. Upprepa tills chokladen är helt smält.

Läs också:  Så gör du fin chokladdekor steg för steg

Om man inte har mikro kan man smälta i vattenbad ovanpå spisen. Vattnet behöver inte koka utan bara vara varmt, ca 60–70°.

Recept:  Hallontryffel med vit choklad

Hallontryffel med vit choklad.