Att sockerkakan blir torr kan bero på olika saker. Här är våra bästa tips för en god och saftig sockerkaka!

Fråga: Vad gör jag för fel när jag bakar sockerkaka? Det blir en hård ”skorpa” runt om kakan, så den blir ganska torr och inte alls så saftig som jag vill ha den.

Jag har testat flera recept och följer dem alltid noggrant. Värmen har jag på 175° eller något lägre och kakan ställer jag på nedersta falsen i min varmluftsugn. Jag öppnar inte luckan under tiden kakan gräddas. Har ni något bra recept med citronsmak som jag kan prova?

Läs också: Varför spricker sockerkakan?

Svar: En saftig sockerkaka får man genom många olika knep. Grunden är att använda ett recept som innehåller matfett. Gräddningstemperatur och gräddningstid är också viktiga. 

Se också: 5 tips för en riktigt saftig sockerkaka

Eftersom du fick en hård skorpa och torr konsistens kan det bero på att du har lite för hög värme i din ugn eller gräddat kakan för länge. I varmluftsugn cirkulerar värmen och därigenom ger den effektivare gräddning. Man brukar kunna sänka temperaturen en aning.

Läs också: Varför fastnar sockerkakan?

Prova med t ex 160° värme i ugnen och testa med en sticka. Kakan är färdig när stickan är torr. Även ugnstermostaten kan vara missvisande. Det kan du kolla genom att använda en separat termometer i ugnen.

Använd rätt storlek på formen enligt det som anges i receptet. Låt kakan kallna under formen, då blir den saftigare. 

Saftig sockerkaka med citron 

Baka en saftig sockerkaka med citronarom och glasera med krämig färskostglasyr med rivet citronskal. Mycket god och lättbakad kaka.

Recept: Sockerkaka med citron

Saftig sockerkaka med citron.


Relaterade artiklar