Om man inte ser upp kan chokladen bli grynig när den smälts. Det har flera orsaker. Här får du veta vilka och hur du undviker dem.

Fråga:  När jag smälter choklad till bakverk så blir den ofta alldeles grynig och ibland lite gråaktig i färgen. Varför blir det så?

Läs också:  Hur ska man smälta vit choklad?

Svar:  Choklad bör hanteras varsamt när den smälts, annars är det lätt att den blir grynig. I mikron blir den grynig om effekten är för hög, och/eller att den går under för lång tid. I vattenbad orsakas grynigheten vanligtvis av att fukt från ångan råkat hamna i chokladen.

Läs också:  Så gör du vackra chokladdekorationer steg för steg

Bästa sättet att smälta choklad i mikro är att välja ett mellanläge på effekten, köra kortare tid och vid flera tillfällen. Ta ut skålen och rör om då och då. Vattenbad får inte bli för varmt för då riskerar man att få ånga i chokladen, och du måste röra ofta i smeten.

Recept:  13 ljuvligt goda julgodisrecept

Mamorerade mozartkulor.