Vissa äggskal spricker jättelätt både före och efter man har kokat äggen och andra får man knacka ordentligt på. Varför är det så?

Fråga: Hur kan det vara så olika hårdhet på äggskal? En del ägg måste man knacka ordentligt hårt, medan andra går sönder jättelätt.

Dessutom undrar jag varför äggen i butikerna ibland står i butiken utan kyla. Kan det verkligen vara bra?

Svar: Äggskal består till största delen av kalk. Eftersom varje äggskal innehåller ungefär lika mycket kalk, oberoende av äggets storlek, blir resultatet att stora ägg får sköra skal, medan små ägg har hårdare skal.

Läs också: 5 enkla knep för att snabbskala ägg

Förvaring av ägg

Angående förvaring i butikslokalen utan kyla: det är upp till varje butik att avgöra, där finns inga regler. Eftersom butikerna mestadels har snabb omsättning på färskvaror som ägg bör det inte ha så stor betydelse för hållbarheten.

Läs också: Så länge håller kokta ägg i kyl

Hemma är det dock alltid bäst att förvara i kyl. Se också till att äggen har den trubbiga änden uppåt i förpackningen. Eftersom luftblåsan sitter i den änden och då hamnar överst skyddar den gulan från kontakt med skalet. I kylen kan äggen hålla sig färska i minst 2 månader.

Läs också: Vad är den vita strängen i ägget?

7 anledningar varför ägg är nyttigt

Relaterade artiklar