Vad är det egentligen för skillnad på vaniljsocker och vaniljpulver och går den ena produkten att ersätta med den andra?

Fråga: Jag har upptäckt att vaniljpulver används mer och mer i olika recept. Är detta samma sak som vaniljsocker?

Recept: Citronkladdkaka i långpanna

Svar: Nej, det är olika produkter. Läs mer om skillnaderna nedan.

5 tips för en riktigt saftig sockerkaka

Vaniljpulver

Vaniljpulver är relativt nytt i Sverige och består av mald vaniljstång.

Pulvret innehåller inget socker eller andra tillsatser. Vaniljpulvret är koncentrerat och smakrikt.  Följ rekommendationen på förpackningen när du ska använda det. Om den saknas kan du prova dig fram försiktigt.

Som riktmärke brukar man ange ungefär 1/4–1/2 tsk vaniljpulver för att ersätta 1 tsk traditionellt vaniljsocker.

Läs också: Kan jag byta ut strösockret mot råsocker?

Vaniljsocker

Vaniljsocker finns i flera olika varianter. Samtliga baseras på finmalt socker.

Som regel innehåller de antingen naturidentisk framställd vaniljarom eller syntetiskt framställt smakextrakt. Ytterligare en variant finns med mald vaniljstång. Den innehåller oftast även ett klumpförebyggande medel av stärkelse, som potatismjöl eller maltodextrin.

Den enklaste varianten av vaniljsmaksättning är den sort som vanligtvis kallas vanillinsocker. Den består av socker och syntetisk arom.

Läs också: Skillnaden på socker, glukos och sirap