Vad är det egentligen för skillnad mellan kinesisk soja, japansk soja och thailändsk soja – och vad använder man såserna till?

Fråga: Jag undrar vad som skiljer thailändsk sojasås från vanlig soja, till exempel japansk sojasås och kinesisk sojasås vilka jag är bekant med.

Svar: Det finns skillnader mellan olika sorters soja, men alla framställs av sojabönor som fermenterats med hjälp av en svampkultur.

Läs också: Går det att ersätta risvinäger i sushin?

Kinesisk sojasås

Den kinesiska sojasåsen har must och sälta och den färgsätter maten markant. Den har lite tjockare konsistens än japansk soja och används bland annat i såser, grytor eller som bordskrydda.

Japansk sojasås

Den japanska sojan är betydligt ljusare. Den har ungefär samma sälta som den kinesiska men har en mindre dominant smak. Japansk soja används bland annat till sushi, marinader och soppa.

Thailändsk sojasås

Den thailändska sojan är lite sötare än de övriga du nämner. Den har även lite ljusare färg och är en aning svagare i smak och sälta. Thailändsk soja passar som smaksättare i de flesta asiatiska rätter.

Se också: Så gör du egna sushistrutar

Tre goda recept med soja:

  1. Räksallad med sparris och sojamajonnäs
  2. Laxfilé i söt sojamarinad
  3. Grillmarinad med soja, honung och apelsin