Fråga: Jag undrar vad som skiljer thailändsk sojasås från vanlig soja, till exempel japansk sojasås och kinesisk sojasås vilka jag är bekant med.
Svar: Det finns skillnader mellan olika sorters soja, men alla framställs av sojabönor som fermenterats med hjälp av en svampkultur.
Läs också: Går det att ersätta risvinäger i sushin?
Kinesisk sojasås
Den kinesiska sojasåsen har must och sälta och den färgsätter maten markant. Den har lite tjockare konsistens än japansk soja och används bland annat i såser, grytor eller som bordskrydda.
Japansk sojasås
Den japanska sojan är betydligt ljusare. Den har ungefär samma sälta som den kinesiska men har en mindre dominant smak. Japansk soja används bland annat till sushi, marinader och soppa.
Thailändsk sojasås
Den thailändska sojan är lite sötare än de övriga du nämner. Den har även lite ljusare färg och är en aning svagare i smak och sälta. Thailändsk soja passar som smaksättare i de flesta asiatiska rätter.
Se också: Så gör du egna sushistrutar