Om kolan blir för lös när du kokar den finns det räddning. Här ger experten tips och några saker att tänka på om du ska koka om den.

Fråga:  Vad gör man när kolan blir alldeles för lös? Senast när jag gjorde vanlig gräddkola blev den alldeles smetig trots att den verkade färdig när jag tog den från spisen. Kan man koka om kolan om den är för lös eller vad gör man?

Läs också:  Varför har man ättika i kolakoket?

Svar:  Om kolan blir alldeles för lös så skulle jag försöka koka om den. Det enklaste är att försöka smälta den i en kastrull med lite grädde i botten.

Man måste röra hela tiden så att det inte bränner fast. Sedan kokar man så pass länge så att man kan göra kulprovet. Då fyller man ett glas med kallt vatten och häller några droppar av kolasmeten i vattnet. Forma sedan kolan till en kula mellan fingrarna. Kulan ska vara ganska fast, men den ska inte bli hård. Ibland kan man få koka vidare och göra flera prov innan man är nöjd med konsistensen.

Temperatur för hemkokt kola

En hushållstermometer som köps på varuhus eller i specialbutiker kan vara en bra investering för den som vill ha kolan perfekt. Då ska temperaturen ligga mellan 120–125°.

Recept:  Sötsalt vaniljkola

Sötsalt vaniljkola.


Relaterade artiklar