Om man inte tål gluten kan ströbröd vara en fälla. Istället finns det andra alternativ om du vill panera utan gluten!

Fråga: Jag har ganska nyligen fått veta att jag inte tål gluten, alltså har celiaki, och har en fråga om ströbröd.

Kan jag använda något annat till panering av fisk än färdigköpt glutenfritt ströbröd vilket blir dyrt i längden? Har provat några olika alternativ med bovetemjöl och grov glutenfri mjölmix, men det blir både kladdigt och faller lätt av när man steker fisken.

Svar: Ströbröd kan vara en fälla när det gäller glutenfri kost. Tänk på att också det japanska ströbrödet panko ströbröd innehåller gluten. 

Läs också: Nu finns det glutenfri panko

Det finns dock många olika alternativ som du kan prova om du vill göra något eget att använda till panering eller bakning. Här är några tips!

Se också: Så gör du friterade ägg

Glutenfria alternativ till ströbröd

Kör rostat och väl torkat glutenfritt matbröd, glutenfritt knäcke eller cornflakes i en matberedare eller mixer så att det blir riktigt finfördelat. Förvara mörkt och svalt i en burk med tätslutande lock.

Använd pofiber, det vill säga potatisfiber eller polenta majsgryn om du vill ha en riktigt finmald panering. De passar bra om du vill göra en dubbelpanering. Då vänder du först livsmedlet i pofiber eller majsgryn, sedan i uppvispat ägg och sist i glutenfritt ströbröd eller i någon av ovan nämnda sorter.

Läs också: 5 glutenfria sätt att bröa sockerkaksformen

Mandel och nötter finns numera färdigmalda (tyvärr ganska dyra). De fungerar bra att använda både till panering av olika livsmedel och till att beströ kakformar med. Du kan även använda lite grövre varianter, allt från finhackad mandel eller nötter till spån, om du vill ha det lite festligare.

Läs också: 3 glutenfria sätt att reda sås

Sesamfrön och kokosflingor ger också en bra och god yta, speciellt till fisk, men även till mjuka kakor. Flingor av bovete eller quinoa är andra bra alternativ.

För att få glutenfritt ströbröd lite krispigare och ge bättre fäste brukar jag blanda ner lite finriven ost. Det blir bra och gott!

Alla våra glutenfria recept hittar du här >>