Pluma, som även kallas kotlettkappa, är en styckningsdel från grisen som är rikt mamorerad och smakrikt.

Pluma – gott att grilla

Fråga:
Jag var på en stor grillfest och blev bjuden på kött som kallades pluma. Var det ett skojnamn eller heter det verkligen så? Köttet var i alla fall jättegott, mört och saftigt.

Svar:
Namnet pluma är inget skämt utan är en styckningsdel från grisens framdel och sitter vid skuldran längst ut på kotlettraden.

Ordet kommer från spanskan och betyder fjäder eftersom denna del från grisen är fjäderformad.

I Spanien anses pluman vara en delikatess och då kommer köttet från frigående Ibericogris som till stor del äter ekollon. Här hemma får vi hålla till godo med svenskt kött och delen måste som regel beställas i butiken.

Pluman är rikt marmorerad, vilket gör den speciellt smakrik. Perfekt att lägga på grillen, men den kan även brynas och bräseras i rött vin.

Läs också:

Av Elisabeth Ekstrand Hemmingsson

Relaterade artiklar