Manchego är en spansk hårdost som fått sitt namn efter provinsen La Mancha som den tillverkas i. Läs mer och testa vårt goda recept.

Fråga: I flera tidningar har jag på sistone läst att man ska använda en ost som heter manchego till olika recept. Vad är det för slags ost och var kan man få tag på den?

Svar: Manchego är en spansk hårdost som ökat i popularitet här hemma de senaste åren.

Den tillverkas av fårmjölk och lagras minst 6 månader. Den blir då smakrik med en viss sälta. Osten kan kännas igen på det räfflade skalet som har sitt ursprung från de korgar man en gång i tiden använde för att pressa osten i.

Om du inte hittar den i din vanliga matbutik tycker jag att du ska fråga efter den. De kan säkert ta hem den till dig.

Vad passar manchego till?

Manchego passar perfekt till tapas med lite oliver, soltorkade tomater, olja och en brödbit. Testa också att rulla in osten i lufttorkad skinka och baka den i ugnen.

Recept: Bakad manchego med lufttorkad skinka

Bakad manchego med lufttorkad skinka


Relaterade artiklar