Fråga: Jag undrar vad flankstek är för något? En man i min butik påstod att den delen av nötköttet är bra att grilla. Själv har jag inte hört talas om det förut.
Svar: Flankstek är en styckningsdetalj som tas ut från den större bit man kallar för kållap eller slaksida, det vill säga nötdjurets magmuskler.
Numera är den biten populär och på senare år har den marknadsförts som grillkött, precis som du beskriver. Den har en jämntjock, platt form vilket gör den lätt att tillaga.
Se också: Så skär du kött på rätt sätt
Som regel är denna del av köttet ganska hård och fast i konsistensen. Man kan välja att exempelvis marinera flanksteken ett par dygn i en mild rödvinsmarinad. Dessutom är det viktigt att skära köttet med snedställd kniv tvärs över muskelfibrerna, eftersom muskeltrådarna är grova och inte går rakt genom köttet.
Läs också: Alla våra recept med flankstek
Flankstek i wok
Enligt köttproducenterna är flanksteken även bra att strimla och använda i wokrätter eller stroganoff.
Förr använde man kållap eller slaksida mest till att mala och laga färsrätter av eller att koka buljong och att göra enklare köttgrytor av.