Har du också undrat över vad den vita strängen i ägget är för något? Många tycker till och med att den är äcklig och plockar bort den.

Vi är många som älskar ägg. Stekta på rostat bröd, stekta med rinnig gula över pyttipanna, kokta och delade med lite kaviar på, äggröra, pocherade... Listan kan göras oändlig. Och det är inte bara ofattbart gott, det är så klart väldigt nyttigt också.

7 anledningar varför ägg är nyttigt

Men det finns de som märkligt nog inte tycker om ägg, och en ganska vanlig anledning är att de tycker att den vita strängen som är fäst vid gulan är motbjudande.

Strängarna kallas för äggsnoddar

Ett vanligt resonemang är att det är något hormonrelaterat och vissa kallar den för navelsträngen eller tänker att de kan vara början till embryon. Men faktum är att den inte har något med befruktning eller hormoner att göra.

Läs också: Varför är äggskalen olika hårda?

Strängarna kallas för äggsnoddar (chalaza på engelska) och det finns två av dem i varje ägg. Deras enda funktion är att hålla gulan på plats inuti äggen så att den inte krossas mot skalet. Vissa ser dem som en tecken på mindre fulländade ägg, men det enda äggsnoddarna säger dig är att ägget är färskt. Ju större och starkare äggsnoddar, desto färskare ägg. Kan du inte se några äggsnoddar alls är ägget förmodligen ganska gammalt.

Läs också: Därför ska äggen förvaras med spetsen nedåt

Snoddarna fäster vid gulan och i hinnan på skalets insida, vilket gör att de ibland kan vara lite kluriga att bli av med när man vill separera gulan från vitan. Strängen är en form av protein och är precis lika ätbar som allt annat i ägget.

Läs också: Så steker du perfekta ägg varje gång

Ett perfekt stekt ägg