Här kommer fyra olika sätt att tina frysta räkor, både långsamt för att behålla så mycket smak som möjligt och en snabbare variant, om det är riktigt bråttom.

Det är lätt hänt att glömma plocka ur räkorna ur frysen i tid. Här är några knep att ta till om du vill tina dem snabbt. Tinade räkor går förstås riktigt snabbt men det finns sätt att även snabbtina skalade räkor.

Se också: Så gör du en klassisk räkcocktail

Fyra bra sätt att tina räkor – skalade och oskalade 

1. Gott om tidLägg räkorna i en sil eller i ett durkslag och ställ i en skål. Låt stå i 30 minuter i rumstemperatur eller ca 3 timmar i kyl. För oskalade räkor bör du dubbla tiden minst.

2. Lite snabbareBred ut de frysta skalade räkorna på hushållspapper när de ska tinas. Då går det lite snabbare och all smak blir kvar. Ta tidningspapper när du tinar oskalade räkor, så suger den upp vätan bättre. Perfekt att skala på och sen bara vika ihop och slänga som ett paket i matavfallspåsen. (Om du inte vill koka räkbuljong på skalen.)

Tips! Salta gärna lite på de frysta oskalade räkorna. Dels går tiningsprocessen lite fortare och dels förlorar de inte mindre i sälta och därmed smak när de snabbtinas. 

3. Supersnabbt: Lägg räkorna i en sil eller i ett durkslag och skölj snabbt med kallt vatten. Här är risken stor att mycket smak går förlorad. 

4. Om du vill bibehålla smaken men ändå tina hyfsat snabb är vårt bäst tips det fjärde, för oskalade räkor. Lägga dem i en saltad lag! Då behåller de mycket av sin smak. Följ bra receptet nedan.   

Tina räkor i kall lag

500 g räkor
1/2 liter vatten
1 1/2 msk salt
2 tsk socker

1. Blanda lagen i en skål tills salt och socker löst sig. Lägg ner räkorna och låt dem tina i lagen i rumstemperatur.
2. Häll av lagen och skala som vanligt.

Heta räkor – en höjdare!

Dessa heta räkor med vitlök, chili och persilja passar perfekt som förrätt eller tilltugg. Servera med en bit bröd och finhackad persilja.

Recept: Heta räkor med vitlök, chili och persilja

Relaterade artiklar