Den folkkära kocken Tareq Taylor har släppt en ny kokbok med namnet "Middag i en gryta". Här bjuder vi på tre av våra favoritrecept.

ARTIKELN INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR

Lagom till hösten och vinter släpper den prisade kocken Tareq Taylor, även aktuell som årets julvärd i SVT, en ny kokbok fullmatad med goda grytor. I Middag i en gryta (Bonnier Fakta) bjuder Tareq på tips och smakupplevelser från hela världen.

Boken är en uppföljare till boken Mat på en plåt, Tareqs mest sålda bok enligt honom själv. För det säljs fortfarande kokböcker, trots alla recept som finns på nätet.

– Inte alls som förr såklart, långt ifrån. Men det finns fortfarande många som vill hålla i boken liksom när de lagar mat, säger Tareq.

Tareq blir alltid lika glad när han ser att hans kokböcker används.

– Jag älskar när jag står på exempelvis en mässa och någon kommer fram och vill ha boken signerad och den är alldeles kladdig, haha!

Grytor från hela världen

Tareq Taylor har vuxit upp med grytor i alla dess former. Hans morfar som var från Storbritannien lagade ofta traditionella gryträtter när Tareq var barn. Ibland kunde även en chicken tikka masala slinka igenom, som ju egentligen är ett brittiskt recept på en kycklingrätt med indiska smaker.

– Pappa lagade lammgrytor med Mellanösterns alla kryddor och hos mamma serverades det riktigt god sjömansbiff, kalops och annan husmanskost, men också bön- och linsgrytor, berättar Tareq.

Vilken slags grytor brukar då Tareq laga själv?

– Själv har jag genom åren lagat en massa klassiska svenska, franska och italienska grytor till middagar med släkt och vänner. För att inte tala om alla heta thaigrytor med kokosmjölk, chili, curry och ingefära. I den här boken bjuder jag på detta och lite till, säger Tareq.

Tips som gör grytan godare

Ett stort plus med grytor är att de ofta kan förberedas och lagas i förväg, ett annat är att de efter någon dag smakar ännu bättre.

Om du lagar grytan dagen innan den ska ätas finns det en fördel att hålla tillbaka lite på saltet, tycker Tareq.

– Saltet försvinner in i ingredienserna över natten. Genom att bara salta lite när man lagar grytan och sedan sätta saltare smak på såsen dagen efter får man en helt annan upplevelse, mer kontrastrik mat.

Tareq Taylors matlagningstips

Tjusningen med kokböcker tycker Tareq är att man får dyka ner i någon annans palett, från en speciell person eller med något speciellt tema.

– Däremot så hade jag en vana innan när jag bara tittade på ingredienserna och bilden i en kokbok och sedan lagade jag lite som jag kände för det. Då blev det ju min rätt ändå. Följ recepten slaviskt, då får du verkligen testa författarens mat.

När Tareq var med i tv-programmet Historieätarna första gången skulle han laga mat från 1800-talet och valde både att följa recepten till punkt och pricka, men också att bara använda verktyg som fanns på den tiden, inga moderna köksmaskiner.

– Det blev något helt annat, haha. Mycket äckligt men också mycket gott.

Om Tareq, som numera bara arbetar dagtid på sin restaurang Kockeriet i Malmö, är ensam hemma blir det ofta enkel mat, som omelett eller pasta med en enkel tomatsås. När det ska bjudas blir det ofta en gryta.

– Senast jag hade gäster blev det en coq au vin, det är så gott. För ett tag sedan testade jag även en vegetarisk boeuf bourguignon med rödbeta, det var också gott!

Recept från kokboken

Sugen att laga en god gryta? Här bjuder vi på tre av våra favoritrecept från Tareq Taylors kokbok "Middag i en gryta".

1. Biff Stroganoff

– En klassiker som jag faktiskt aldrig får nog av och säkert är det många med mig som känner likadant. Här kan du välja antingen ryggbiff eller lövbiff.

Recept: Biff Stroganoff

2. Räkris med curry

– Den här enkla rätten finns i Märit ”Hiram” Huldts blåa kokbok – Hiram skrev om mat i Svenska Dagbladet i 25 år. Jag har uppdaterat den lite grann med ett smaksatt smör som får smälta tillsammans med det varma riset.

Recept: Räkris med curry

3. Kycklinggryta cacciatore

– Jägargryta från de italienska bergsbyarna – ’cacciatore’ betyder just jägare. I grytan kan du lägga vad som helst i grönsaksväg. Jag har valt lök, paprika, morot med mera och rött vin i stället för vitt, som är det traditionella.

Recept: Kycklinggryta cacciatore

"Middag i en gryta" av Tareq Taylor

Tareq Taylors nya kokbok "Middag i en gryta" ges ut av Bonnier Fakta och landar i butik och online 2 november 2021.

Här kan du beställa boken (annonslänk till Adlibris) >>