Kyckling, lax, nötkött och grönsaker gillar vi att grilla. Här är de tio mest populära grillrecepten vi söker enligt google trends.

Det är matkasseföretaget Hello Fresh som har sammanställt listan över de grillrecept som hade flest antal sökningar under sommaren.

Den som förväntar sig flintastek, fläskytterfilé eller karré på topplistan lär bli besviken. Halloumi finns inte heller med medan grönsaker är populärt. 

Att fisk och fågel skulle ta två topplaceringar vardera var överraskande även om kyckling alltid är populärt. 

Annars verkar nötkött vara det vi favoriserar på grillen, i både mald och hel form. Kanske är semestern tiden vi unnar oss lite lyxmat och därför ökar just sökningen på de grillrecepten på sommaren.

Här är listan över våra grillfavoriter. Dessutom bjuder vi på på godaste grillrecepten till varje favoriträtt och smarta tips hur du grillar dem. 

1. Lax

Att lägga en hel laxsida på grillen är både bekvämt, enkelt och lyxigt gott. Inte konstigt att laxen tog förstaplatsen över grillfavoriterna.

 Grillad laxsida med potatissallad och dillkräm

Grillad laxsida med potatissallad och dillkräm.

Ge laxen asiatisk smak. Gör en kryddrub med fänkål och sichuanpeppar. Pensla sedan med hoisinsås och riven ingefära. Servera med potatissallad och dillkräm.

Att tillaga laxsidan i foliepaket är ett smidigt alternativ och du riskerar inte att laxen faller sönder på gallret. Testa lax i folie med chili och mango.

Till recepten: 

  

 2. Grilla sparris

Först när sparrisen får lite grillyta blommar smakerna ut helt. Det kan förklara att sparrisen landar som god nummer två på favoritlistan.

Grillad sparris med bacon

Grillad sparris med bacon.

Enkel grillad sparris inlindad i bacon. Gott till årets första grillning! Servera på en buffé med grillade godsaker och goda såser.

Servera grillad sparris, både vit och grön med beurre blanc, den franska smörsåsen.

Till recepten: 

3. Grönsaker

Precis som med sparris lockar grillningen fram fantastiska smaker ur grönsakerna. Klart att det gröna hamnar på pallplats.

Antipasti med grillade grönsaker

Antipasti med grillade grönsaker.

Matig antipasti med ost, chark, bröd, jordgubbar och grillade grönsaker. Servera som förrätt eller tilltugg, gärna med ett glas vin.

Är det svårt att lägga grönsakerna direkt på grillen så använd en grillkorg. Grilla en mix av grönsaker och häll en smakrik dressing över. Gott tillbehör som det är men du kan även blanda i exempelvis pasta, quinoa eller matvete och servera till grillat istället för potatis. 

Till recepten: 

  

4. Flankstek

Flankstek har snabbt blivit ett populärt alternativ till biff och entrecote. Den avlånga formen gör det lätt att få köttet jämnt tillagat. Flanksteken bör dock marineras för att bli lite mörare. Tänk också på att skära upp den åt rätt håll. 

Läs hur du gör här:   Så skär du köttet mört

Grillad flankstek med kryddrub

Grillad flankstek med kryddrub.

Torrmarinera flanksteken med en smakrik kryddrub och servera med grillade grönsaker. Testa även flankstek med goda texmex-tillbehör som majssalsa och ranchdressing.

Till recepten:

5. Entrecote

Med sitt möra kött och insprängda fett är entrecote både god och tacksam att grilla. Svår att misslyckas med även för nybörjare vid grillen.

Grillad entrecote med ugnsbakade tomater

Grillad entrecote med paprikakräm.

Entrecote är bland det godaste och enklaste du kan grilla. Här serverad med ugnsrostade tomater och en paprikakräm. Läckra tillbehör till entrecote är även tzatziki och grillade grönsaker.

 Till recepten: 

6. Kyckling

Oavsett om vi ska grilla, steka eller koka är kyckling alltid en favorit. Risken är att den kan bli torr på grillen, men med smakrika marinader och rikligt med glaze blir resultatet lyckat.

Viktigt är att kycklingen är riktigt genomstekt. 

Läs mer här:  Grilla kyckling – smarta tips och goda tillbehör

Grillad kycklingsteak med chimichurri

Grillad kycklingsteak med chimichurri.

Den chilikryddade såsen chimichurri ger god smak åt grillad kyckling och grönsaker. Servera med ugnsrostad potatis och picklad rödlök.

Marinera din kyckling innan du trär den på spett så blir den smakrik. Testa vår allround-marinad till både kött och kyckling.

Till recepten: 

7. Hamburgare

Kanske föredrar vi att steka våra burgare eller är rädda att färsen ska gå sönder på grillen men burgarna kvalar ändå in på en hedrande plats sju.

Tricket är att få kanterna ganska kompakta medan färsen ska packas ganska luftigt inuti. En hamburgerpress är ett ovärderligt hjälpmedel där.

Hamburgare med BBQ-dressing och sötpotatis

Hamburgare med bbq-dressing och sötpotatispommes.

Saftiga burgare med rökiga sötpotatisklyftor. Toppa burgarna med BBQ-dressing, knaperstekt bacon, ost, sallad, tomat och inlagd gurka.

Testa att göra miniburgare som får plats även på en liten bärbar grill. Perfekt på utflykten!

Till recepten: 

  

8. Fisk

Fisk anses lite skört och svårt att lägga på grillen. Men då glömmer man den genialiska alumiumfolien. Bara packa in allt gott i ett paket. Satsa på kraftig så kallad grillfolie som håller bättre.

Andra alternativet är att grilla en hel fisk. Skinnet håller ihop fisken under grillningen.

Filéer är smidigast att grilla i ett grillhalster eller en grillkorg.

Foliepaket med fisk, räkor och örtsmör

Foliepaket med fisk, räkor och örtsmör.

Foliepaket är perfekt att lägga på grillen. Fyll dem med fisk, citron, grönsaker och örtsmör. Servera med räkor och färskpotatis.

Feta fiskar som forell, öring och abborre går jättebra att grilla hela. 

Till recepten: 

9. Grilla kycklingfilé

Bröstfilé och lårfilé går snabbt och enkelt att grilla. Låren klarar lite mer hetta utan att bli torra men med marinad eller glaze kan bröstdelen bli både saftig och smakrik.

Sommartacos med kycklingspett och salsa

Grillade kycklingspett med salsa.

Grillade kycklingspett och egen salsa förgyller sommarfesten. Servera med mjuka majstortillor, krispig sallad och gräddfil.

Marinad gör susen för smaken på spetten. Testa vår mustiga whiskymarinad. 

Till recepten: 

 10. Oxfilé

Oxfilén tar sista platsen på listan. Oumbärligt för många på nyårsafton, men kanske för dyrbar att lägga på grillen och riskera att den blir torr.

Grilla den hel så behåller du saftigheten och med en bra bbq-sås blir den inte torr.

Grillad oxfilé med bbq-sås och kryddsmör

Grillad oxfilé med bbq-sås.

Grilla oxfilén hel så den blir mer saftig och minskar risken att bli torr. Den kryddiga barbercue-såsen ger filén en läcker skorpa.

Till receptet:  Grillad oxfilé med bbq-sås och kryddsmör

Glöm inte kryddsmöret!

Kryddsmöret är pricken över i på den färdiggrillade rätten. Både kött, fågel, fisk och grönsaker får en smakskjuts av det kryddade smöret.

Gör flera rullar och ha på lut i frysen. Bara att ta fram och skiva upp när det är grilldags!

Sex kryddsmör till grillat

Sex goda kryddsmör till grillat.

Kryddsmör passar perfekt till grillat. Här är sex goda sorter med rödvin, rosmarin, fetaost, oliver, soltorkade tomater och saffran.

Till receptet:  Sex kryddsmör till grillat