Att grilla hör sommaren till, men vad lägger egentligen vi svenskar helst på grillen? Matkasseföretaget Hello Fresh har sammanställt en lista över de grillrecept som hade flest antal sökningar under sommaren enligt Google Trends.
Se också: Så skär du köttet på rätt sätt
Här är listan över våra grillfavoriter. Dessutom bjuder vi på på godaste grillrecepten till varje favoriträtt och smarta tips hur du grillar dem.
1. Grillad lax
Att lägga en hel laxsida på grillen är både bekvämt, enkelt och lyxigt gott. Inte konstigt att laxen tog förstaplatsen över grillfavoriterna. Här med limemarinerade räkor på toppen och romsås. Servera med grillad citron och potatis.
Att tillaga laxsidan i foliepaket är ett smidigt alternativ och du riskerar inte att laxen faller sönder på gallret. Testa lax i folie med chili och mango.
Till recepten:
2. Grillad sparris
Först när sparrisen får lite grillyta blommar smakerna ut helt. Det kan förklara att sparrisen landar som god nummer två på favoritlistan.
Enkel grillad sparris inlindad i bacon. Gott till årets första grillning! Servera på en buffé med grillade godsaker och goda såser.
Servera grillad sparris, både vit och grön med beurre blanc, den franska smörsåsen.
Till recepten:
3. Grillade grönsaker
Precis som med sparris lockar grillningen fram fantastiska smaker ur grönsakerna. Klart att det gröna hamnar på pallplats. Varför inte göra vegetariska grillspett med marinerade champinjoner, squash och paprika? Servera med tomatsalsa i korvbröd och du har en given succé!
Är det svårt att lägga grönsakerna direkt på grillen så använd en grillkorg. Grilla en mix av grönsaker och häll en smakrik dressing över. Gott tillbehör som det är men du kan även blanda i exempelvis pasta, quinoa eller matvete och servera till grillat istället för potatis.
Till recepten:
4. Grillad flankstek
Flankstek har snabbt blivit ett populärt alternativ till biff och entrecote. Den avlånga formen gör det lätt att få köttet jämnt tillagat. Flanksteken bör dock marineras för att bli lite mörare. Tänk också på att skära upp den åt rätt håll.
Grillkväll möter tacomys med denna härliga rätt med grillad flankstek, majssalsa och smakrik ranchdressing i tortillabröd.
Testa även att torrmarinera flanksteken med en smakrik kryddrub och servera med grillade grönsaker.
Till recepten:
5. Grillad entrecote
Med sitt möra kött och insprängda fett är entrecote både god och tacksam att grilla. Svår att misslyckas med även för nybörjare vid grillen.
Pepparkryddad entrecote blir galet god grillad, serverad på en bädd av grillade grönsaker tillsammans med hemgjord bearnaisesås.
Souvlaki, grekiska grillspett, passar också bra att göra av entrecote. Servera med grekisk sallad, ugnsstekt potatis och tzatziki.
Till recepten:
6. Grillad kyckling
Dela kycklingfiléerna så går de snabbare att grilla, men passa tiden så de inte blir torra. Marinera i olja med soja och oregano.
Den chilikryddade såsen chimichurri ger god smak åt grillad kyckling och grönsaker. Servera med ugnsrostad potatis och picklad rödlök.
Till recepten:
7. Grillade hamburgare
Kanske föredrar vi att steka våra burgare eller är rädda att färsen ska gå sönder på grillen men burgarna kvalar ändå in på en hedrande plats sju. Tricket är att få kanterna ganska kompakta medan färsen ska packas ganska luftigt inuti. En hamburgerpress är ett ovärderligt hjälpmedel där.
Toppa burgarna med karamelliserad lök och brieost – så gott! Servera gärna tortillachips och extra bbq-sås till hamburgarna.
Testa även att göra miniburgare som får plats på en liten bärbar grill. Perfekt på utflykten!
Till recepten:
8. Grillad fisk
Fisk anses lite skört och svårt att lägga på grillen. Men då glömmer man den genialiska alumiumfolien. Fyll den med fisk, citron, grönsaker och örtsmör. Satsa på kraftig så kallad grillfolie som håller bättre.
Andra alternativet är att grilla en hel fisk. Skinnet håller ihop fisken under grillningen. Filéer är smidigast att grilla i ett grillhalster eller en grillkorg. Feta fiskar som forell, öring och abborre går jättebra att grilla hela.
Till recepten:
9. Grillade kycklingspett
Kycklinglårfilé är saftigt och passar utmärkt till att grilla på spett. Servera spetten med en mangosås med lite hetta i.
Testa även att skära kycklingbröstfilé i bitar och lägg i en god marinad med whisky, farinsocker, ketchup, senap och sambal.
Till recepten:
10. Grillad oxfilé
Oxfilén tar sista platsen på listan. Oumbärligt för många på nyårsafton, men kanske för dyrbar att lägga på grillen och riskera att den blir torr.
Grilla oxfilén hel så den blir mer saftig och minskar risken att bli torr. Den kryddiga barbercue-såsen ger filén en läcker skorpa.
Till receptet: Grillad oxfilé med bbq-sås och kryddsmör
Bonus! Grillade efterrätter
Det fantastiska med grillen är att det funkar till att laga både förrätt, huvudrätt och efterrätt på gallret. Så låt dig inte begränsas! Här får du inspiration till olika efterrätter som passar perfekt att lägga på grillen.
Här får du åtta tips på grillade efterrätter som smulpaj i foliepaket, gino med glass, fruktspett med marshmallows och bakad brie.
Till recepten: Grillade efterrätter – 8 goda recept