Ett perfekt stekt ägg med fast vita och krämig gula är lika gott som vackert att se på. Med det här smarta knepet lyckas du enkelt!

Det finns inget mer frustrerande än när man står vid stekpannan en helgmorgon och ska göra det perfekta ägget – också går äggulan sönder när man ska vända det. Gulan rinner ut över hela stekpannan och blir omedelbart överstekt, torrt och tråkigt. Den krämiga skimmern och glädjen av att bryta äggulan med sin gaffel försvinner alltså ut i sanden och morgonhumöret går från fågelkvitter till regnoväder.

7 anledningar varför ägg är nyttigt

Men det finns en teknik som garanterar krämiga gulor och som nästan inte kräver något extra arbete från din sida: ångstek ägget. Du får samma vackra gula som i ett ägg du stekt sunny side up men behöver inte oroa dig för en hård, överstekt och bränd botten på ägget, samtidigt som gulan faktiskt blir tillagad som vid ett ägg du vänt bara några minuter.

Så här ångsteker du ägg:

  1. Smält smör i en stekpanna som du har ett lock till.
  2. När smöret smält knäcker du i dina ägg precis som vanligt och låter de börja stekas. 
  3. Så fort äggen går att lossa från botten av pannan – initialt kanske de fastnar något – och äggvitan börjat få en fast form häller du i lite vatten i pannan och täcker med lock.
  4. Ställ tillbaka stekpannan på spisen och se hur den fylls med ånga.
  5. Ångan tillagar äggulan uppifrån samtidigt som äggvitan steks underifrån. Sänk värmen till låg – det kommer gå undan att tillaga äggen på detta vis.
  6. På bara någon minut kommer du se hur ett nästan vitt hölje lägger sig över äggulan – det betyder att ägget är perfekt krämigt.
  7. Vill du ha en något lösare äggula kan du ta av ägget från plattan så fort det vita höljet börjar täcka kanterna av äggulan.

Läs också: Så lyckas du med pocherade ägg

Perfekt pocherat ägg