Äntligen är det dags att koka kräftor och duka upp med snaps och goda tillbehör och bjuda in till årets kräftskiva. Vi har testat en rad olika kräftor, både frysta och färska, genom att skala, sörpla och äta en rad olika varianter för att hitta de bästa kräftorna 2022.
Lite längre ner på sidan ser du alla våra favoriter och hittar även recept på goda tillbehör till kräftor som passar perfekt till årets kräftskiva.
Se också: 5 enkla tips för att lyckas med kräftskivan
Kräftor bäst i test 2022 – så testade vi
Testpanelen bestod av glada kräftentusiaster som vet hur man hittar den bästa kräftan. Vi lät havskräftorna vara och testade istället färska och tinade frysta signalkräftor. Det enda tillbehöret vi hade under testet var vatten; detta för att inte påverka testpanelens smaksinnen. Testet utfördes blint och ingen i testpanelen kom med fastande mage så att inte hunger skulle riskera att påverka omdömen för smak och kvalitet.
Läs också: Hur många kräftor går det åt på ett kilo?
Kräfttest 2022
Vi testade både färska och frysta kräftor, gav samtliga betyg och kommentarer.
Listan uppdateras kontinuerligt i den takt årets kräftor är klara.
Tips! Håll koll på uppdateringar genom att spara artikeln! Så här gör du!
Pandalus kräftor Kina (frysta), 700 g
Omdöme: En kräfta som enligt testpanelen hade både en trevlig färg och lagom sälta. Dock tyckte alla att kräftorna var alldeles för små och ganska svårskalade. Smaken upplevdes som något söt. Kräftorna lämnade alltså inget större avtryck, men trots det överlag ändå ett relativt positivt intryck. Detta är kräftor för den som tycker om sött!
Pris: ca 179:-/kg
Betyg: 3
Pandalus stora kräftor Turkiet (frysta), 700 g
Omdöme: Stora och goda kräftor med en bra struktur på köttet som testpanelen upplevde som fast och fint. Kräftorna hade dessutom en välbalanserad smak med en lagom fin sälta. Någon i testpanelen tyckte att kräftorna var något vattniga, men i övrigt var det ett positivt intryck hos alla.
Pris: ca 199:-/kg
Betyg: 4
Smålandskräfta kokta svenska signalkräftor (färska), 500 g
Omdöme: Ingen favorit hos testpanelen som trots att de påpekade att kräftorna hade bra storlek, tyckte de var alldeles för salta. Någon tyckte att kräftorna hade en något metallisk eftersmak. Plus i kanten fick dessa kräftor för att de hade mycket rom. Testpanelen var enig om att kräftan var svår att skala och tyckte att undersidan såg svart och smutsig ut.
Pris: ca 358:-/kg
Betyg: 2
Läs också: Hur tinar man kräftor?
Fiskeriet Signalkräftor Sverige (frysta), 500 g
Omdöme: Till utseendet fina kräftor med stora klor, men tyvärr ganska svårskalade och testpanelen tyckte att själva kräftstjärtarna var väldigt små. Bra sälta och smak på spadet, men med tanke på att det var bland de dyraste kräftorna i testet blev det mycket jobb och pengar för lite njutning.
Pris: ca 498:-/kg (via Picard)
Betyg: 1
AG. Bergfalk Svenska signalkräftor (färska), 1000 g
Omdöme: Riktigt goda kräftor som flera i testpanelen beskrev som sina favoriter. Framför allt uppskattades den goda smaken i sältan, att kräftorna var lättskalade och att de var lagom kokta i köttet. Alla kräftor i burken var jämnstora men ganska små och någon i testpanelen påpekade att färgen var något ojämn.
Pris: ca 399:-/kg
Betyg: 4
Ullmo Louisianaflodkräftor M, Spanien (frysta) 700 g
Omdöme: Denna kräfta imponerade inte på testpanelen där majoriteten tyckte att den var såväl svårskalad som lite menlös i smaken – någon beskrev den till och med som lite plastig. Kräftorna fick dock beröm för sin vackra och djupt mörkröda färg, och någon tyckte att stjärten var väldigt god, även om klorna var väldigt små.
Pris: Ca 171 kr/kg
Betyg: 2
Fiskeriet medium kräftor, Turkiet (frysta) 700 g
Omdöme: Testpanelen uppskattade dessa kräftor som de tyckte var lättskalade och med en väldigt fin konsistens. Panelen tyckte dock att kräftorna var alltför salta, men uppskattade däremot spadets goda dillsmak. Kräftornas utseende fick kritik av flera personer, där framför allt den något brunorangea färgen beskrevs som oaptitlig.
Pris: ca 186 kr/kg
Betyg: 3
Fishermans kräftor, Spanien (frysta) 700 g
Omdöme: ”En riktig tandknäckare” tyckte en i testpanelen där flera påpekade att kräftorna har väldigt hårda skal. De tyckte dessutom att kräftorna var väldigt mörka och inte såg så aptitliga ut. Kräftornas smak beskrevs dock som god, men ganska tam, och flera i panelen tycke att kräftorna var lite väl små.
Pris: Ca 139 kr/kg
Betyg: 2
Kräftkungens Vätterkräftor, Sverige (färska) 1000 g – bäst i test!
Omdöme: Testpanelen öste lovord över dessa kräftor som de tyckte var både vackra, goda och lättskalade. Skalen beskrevs som lagom hårda och att det fanns mycket och smakrikt kött på kräftorna. Även spadet uppskattades och beskrevs som lagom salt även om någon i panelen hade önskat något mer dillsmak.
Pris: Ca 359 kr/kg
Betyg: 5
Läs också: 10 goda tillbehör till kräftor