Tycker du att konserver är fantasilösa? Tänk om! De kan vara grunden till mättande sallad, svalkande soppa eller välfylld omelett. Så ladda skafferiet hemma eller i sommarstugan och middagen är räddad!
10 bra saker att alltid ha hemma:
- Krossade tomater
- Ärtor och bönor
- Tonfisk på burk
- Makrill i tomatsås
- Grillad paprika
- Pastasås
- Pesto
- Oliver
- Matvete
- Pasta
Recept med krossade tomater
Krossade tomater är basen i många goda rätter. Vi har samlat 10 läckra recept på allt från soppa och pasta till krämig gratäng.
Recept: 10 goda recept med krossade tomater
Recept med ärtor och bönor
Ärtor och bönor är billigt, proteinrikt och mättande. Vi har samlat 15 goda och enkla recept med allt från kikärtor till kidneybönor.
Recept: 15 billiga recept med ärtor och bönor
Recept med tonfisk på burk
Tonfisk på burk är inte bara billigt, det är även kalorisnålt, proteinrikt och mättande. Här kommer 10 goda recept att testa!
Recept: 10 läckra recept med tonfisk på burk
Se också: 8 livsmedel du kan handla billigt
Sugen på fler recept och mer inspiration? Här kommer sju snabba recept med konserver som bas:
1. Fetaost- och melonsallad
Fräsch sallad med mycket smak. Matvete ger bra mättnad.
4 port
1 burk matvete, 410 g
1 vattenmelon
150 g fetaost
1 gurka
1½ dl svarta oliver
1 näve rucolasallad
10 bitar soltorkad tomat i olja
Dressing
½ citron, rivet skal och saft
¾ dl olivolja
salt och peppar
Garnering
4 msk hackade pistaschnötter
1 rödlök
Gör så här
- Dressing: Blanda citronskal och -saft med oljan, salta och peppra. Blanda dressingen med matvetet.
- Tärna vattenmelon, fetaost och gurka. Blanda med matvetet tillsammans med oliver, rucolasallad och soltorkad tomat.
- Lägg i en skål och strö över hackade pistaschnötter och finstrimlad rödlök.
2. Makrillomelett
Mättande omelett som antingen kan göras i ugn eller stekpanna
4 port
8 ägg
1 dl vatten
1 dl riven parmesan
salt och peppar
1 rödlök
2 burkar makrill i tomatsås
Ugn 200°
Gör så här
- Vispa ägg, vatten, parmesan, salt och peppar. Skala och skär löken i tunna skivor.
- Häll allt i smord ugnsfast form eller stekpanna. Fördela makrillen över och stek i ugn ca 20 min eller i stekpanna tills äggsmeten stannat.
3. Gubbröra i glas
Servera som förrätt med knäckebröd och kall öl.
4 port
4 ägg
4 små kokta potatisar
2 burkar ansjovis à 125 g
½ dl hackad dill
½ dl hackad gräslök
salt och peppar
Garnering
1 liten rödlök
50 g stenbitsrom
Gör så här
- Lägg äggen i kokande vatten och koka i 8 min. Låt kallna i kallt vatten. Skala.
- Tärna ägg, potatis och ansjovis fint. Blanda med spadet från ansjovisen, dill och gräslök. Smaka av med salt och peppar.
- Fördela i 4 glas. Grovhacka rödlöken och toppa med den och stenbitsrom.
5. Gazpacho

Svalkar skönt en varm dag, men är lika gott året om.
4 port
½ gurka
2 schalottenlökar
1 gul paprika
2 burkar krossad tomat, à 400g
2 msk pressad citron
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 msk rödvinsvinäger
färska örter
Gör så här
- Tärna gurkan, spara fyra skivor till dekoration. Skala och tärna schalottenlökarna och tärna halva paprikan. Lägg allt i en skål och tillsätt några deciliter krossad tomat. Mixa till en slät kräm.
- Tillsätt resten av tomatkrosset, pressad citron, fint hackad vitlök, olivolja och rödvinsvinäger, smaka av med salt och peppar. Ställ kallt.
- Fördela i fyra glas, strö över strimlad paprika och färska örter. Häng en skiva gurka på varje glas. Servera gärna med grissini.
6. Baconsallad för hungriga

Ost, bönor och bacon samsas i den här mättande salladen.
4 port
2 pkt bacon, à 140 g
1 gul lök
1–2 vitlöksklyftor
500 g frysta haricots verts
1 burk blandade bönor
1 dl crème fraiche
1½ dl riven ost, t ex cheddar
1 dl rostad lök
Ugn 200°
Gör så här
- Stek baconet knaprigt. Strimla lök och vitlök och låt steka med så att det blir glansigt. Låt rinna av på hushållspapper.
- Stek haricots verts i stekpanna. Tillsätt blandade bönor, crème fraiche och riven cheddar. Låt bli varmt. Häll över i en skål.
- Strö baconröran och rostad lök över bönsalladen.
7. Squash- och tomatgratäng

Saftig gratäng som passar bra till grillade revben eller korvar.
4 port
1 squash
4 tomater
1 gul lök
1 burk tomatsås
1 dl ströbröd
100 g riven ost
Garnering
färska örter, t ex persilja
Ugn 225°
Gör så här
- Skiva squash, tomater och lök tunt, varva i smord gratängform. Häll över tomatsåsen och strö över ströbröd och riven ost.
- Gratinera i ugnen ca 20 min.
Snabba och enkla recept med potatis
En annan sak som alltid är bra att ha hemma är potatis. Vi har samlat våra bästa recept på allt från bakad och krossad potatis till mos och gratäng.
Recept: 15 lättfixade potatisrätter