Mosiga och mögliga jordgubbar, blåbär och hallon är ingen höjdare, men det finns smarta tips och knep för att öka bärens hållbarhet!

Bär i alla dess former är en fröjd för både gom och öga. Fulla av antioxidanter är de också, och vi mumsar gärna på hallon, blåbär, jordgubbar och vinbär året om – men speciellt på sommaren när vi kan plocka dem själva och får äta dem färska.

Det finns ju knappast något bättre än färska bär till morgonfilen, som mellanmål eller att dekorera gräddtårtan med. Eftersom de är försvinnande goda är risken stor att vi äter upp hela förpackningen samma dag vi plockat eller köpt dem, men om man vill spara bären någon dag är risken stor att de blir både mosiga och mögliga om man inte är på sin vakt.

Se också: Så gör du en snabb och nyttig bärglass

Som tur är finns det knep för att få bären att hålla sig fräscha längre. Så att vi kan fortsätta njuta av dem i flera dagar!

Tips för att öka hållbarheten på färska bär

Förutom att förvara bären svalt, finns det smart knep för dig som vill att bären ska hålla sig fräscha längre. När du kommer hem med dina bär ser du till att rensa dem direkt och plocka bort alla bär som börjat mjukna eller på annat sätt ser vissna ut.

Blanda sedan nio delar vatten med en del vinäger i en skål eller bunke. Lägg bären i blandningen en liten stund och ta upp dem igen. Skölj dem i vatten och låt dem sedan rinna av i ett durkslag innan du förvarar dem i kylen. Nu har bären blivit av med eventuella mögelsporer och håller betydligt längre än de annars hade gjort. Och nej – de kommer inte att smaka vinäger.

Läs också: Baka med bär – konditorns bästa tips!

Nedan kommer fler tips på hur du bäst ökar hållbarheten på olika sorters bär.

Så håller du jordgubbar fräscha längre

Jordgubbar på ett fat.Så håller du jordgubbar fräscha längre

Nyplockade jordgubbar är ett måste till midsommar! Färska bär håller sig bäst och smakar mer om de får vara osnoppade och förvaras kallt så snart som möjligt efter skörd. Men för bästa smak vid servering bör de vara rumstempererade. Ställ därför fram bären ungefär en timme innan de ska ätas.

Om det blir jordgubbar över efter desserten, håller de olika länge beroende på sitt ursprung. Importerade bär brukar ha en längre hållbarhet, och kan hålla i upp till tio dagar i kylskåp. Svenska bär håller cirka kanske fem dagar i kylskåp.

Så håller du hallon fräscha längre

Så håller du hallon fräscha längre

Hallon är en riktig godbit som vi gärna frossar i under sommaren. Bären mår bäst av att förvaras i kylskåp på en temperatur runt sex till åtta grader. Förvaras de i kylen utan att tas ut och in kan de hålla sig fina i närmare en vecka. Ta fram hallonen ungefär fyra timmar innan de ska serveras – de smakar som bäst när de är rumstempererade.

Tänk på att inte skölja hallonen innan du sätter in dem i kylen – de blir mosiga av vattnet. Vill du ändå skölja av dem innan ni ska äta dem, gör det strax innan servering. Det gäller framför allt importerade hallon – inhemska hallon behöver man inte skölja, skriver Bärfrämjandet.

Så håller du blåbär fräscha längre

Så håller du blåbär fräscha längre

Blåbäret är en riktig liten vitaminbomb, fylld av nyttigheter. Bland annat innehåller det lilla blå bäret antioxidanter som skyddar kroppens celler och sägs förbättra synen.

Blåbär håller längst om du förvarar dem i kylen. Odlade blåbär, så kallade trädgårdsblåbär, kan hålla så länge som en månad i kylskåpet. Tänk bara på att inte skölja dem innan. Svenskodlade blåbär är inte besprutade och vattnet kan ta dessutom bort det skyddande vaxlagret som finns utanpå bären, vilket påverkar hållbarheten, enligt Bärfrämjandet.

Så håller du vinbär fräscha längre

Så håller du vinbär fräscha längre

Vinbär, som växer i rikliga klasar på busken, är en härlig sommardelikatess – och dessutom fullproppade med allehanda vitaminer.

Vinbär kan snabbt bli mjuka och trista, framför allt svarta vinbär, och det är därför en god idé att ta hand om dem så fort som möjligt efter skörden. Också vinbär ska förvaras svalt och mår bäst av att rensas snabbt. Låt dem sedan ligga på en bricka eller liknande om du inte ska äta dem på en gång, så undviker du att de smetas ihop.

Vinbär håller i några dagar om du förvarar dem i kylskåp. Frys gärna in dem för att kunna njuta av bären hela året!

Läs också: Så torkar du frukt och bär – tips!

Så torkar du frukt och bär hemma i ugnen.

Källa: Bärfrämjandet, MåBraExpressen

Relaterade artiklar