Har du också undrat över skillnaden mellan vanlig sirap och glykossirap? Vi har svaret och tipsen på hur du använder rätt råvara.

Fråga: Socker, glukos eller sirap – vad är vad, hur används det – och måste man egentligen använda glukos om det står så i receptet?

Recept: Kolarutor med smak av ingefära

Svar: Det finns en rad olika sockerarter som alla beter sig lite annorlunda. Vi reder ut vad som är vad och hur du använder det. Läs mer nedan.

5 tips för en riktigt saftig sockerkaka

Strösocker – grunden i bakning

Vanligt vitt socker är vad de flesta brukar använda i sin bakning. Sockret kommer från rörsocker eller sockerbetan och är till 99,7 procent sackaros. Socker ger inte bara söt smak och energi, det har även en konserverande verkan och kan balansera och runda av smaker. (Om du inte redan gjort det, prova att ha en matsked socker i din tomatsås nästa gång och upplev skillnaden.) Florsocker är egentligen samma sak men mycket mer finmalt. Om något skulle saknas hemma kan du utan problem därför byta ut vanligt socker mot florsocker.

Läs också: Kan jag byta ut strösockret mot råsocker?

Glykossirap – för len konsistens

Glykos utvinns främst ur vete och har lite andra egenskaper som än vanlig sirap vilket beror på att sirapen är en blandning av olika sockerarter. Glykossirap är inte lika sött som annat socker och har egenskaperna som att kunna binda vatten och förhindra bildandet av kristaller. Därför är glykos populärt att använda hos bland annat konditorer då du får extra len och krämig mousse eller glass och kolor blir mjuka och sega. Om det står glykos i ett recept kan därför risken vara att du inte får ett optimalt resultat om du byter glykosen mot vanlig sirap.

Läs också: Vad skiljer vaniljsocker från vaniljpulver?

Sirap – för smakens skull

Sirap görs av råsocker från både sockerrör och sockerbetan och ger bakverk god smak, fin färg och hjälper till med jäsningen. Det finns fem olika sorters sirap med olika halter arom och färg. Mörk sirap ger kraftfull smak till bröd medan ljus sirap har den där suveräna kolasmaken som är perfekt till exempelvis kolasås eller knäck.

Farinsocker – den extra kryddan

Farinsocker och brunt farin är råsocker tillsammans med mörk sirap från rörsocker. Farinsocker har en aromatisk smak och är ofta hemligheten bakom riktigt goda kakor och självklart kaffedrinkar såsom Irish coffee.

Läs också: Varför blir sockerkakan torr?