Det är stor skillnad mellan kallrökt och varmrökt lax. De används även på olika sätt. Här får du vet vad som skiljer laxsorterna åt.

Fråga: Vilken skillnad är det mellan kall- och varmrökt lax? Påverkar valet av lax, alltså kall- eller varmrökt, slutresultatet av en maträtt, till exempel laxpudding? Jag hade bara kallrökt lax hemma så jag använde den trots att det stod varmrökt lax i receptet.

Recept: Laxtårta med kall- och varmrökt lax

Svar: Det är stor skillnad mellan kallrökt och varmrökt lax som absolut påverkar maträtten. Läs mer nedan och missa inte vårt recept på G&T-rimmad lax.

ReceptRimmad lax med gin och tonic

Kallrökt lax

En kallrökt lax är blank, fin och fast i konsistensen. Den går utmärkt att skiva i tunna skivor. Man använder den i regel kall som den är utan tillagning, men kan även användas till smaksättning i en hel del varma rätter, till exempel lyxig pastasås.

Recept: Pasta med kalllrökt lax och spenat

Varmrökt lax

En varmrökt lax är betydligt lösare i konsistensen, ser lite ”kokt” ut och går inte att skiva tunt. Den äts också främst kall eller ljummen.

Tyckte du själv att din laxpudding med kallrökt lax blev bra så kan du känna dig nöjd! Inget är hugget i sten, det är bara fantasin som sätter gränserna för hur man kan tillaga god mat. 

Klassisk laxpudding

Till en klassisk laxpudding används som regel rimmad eller gravad lax. Till utseendet påminner dessa om kallrökt lax. Prova gärna denna variant nästa gång.

Recept: Laxpudding med gravad lax

Laxpuddning med gravad lax och skirat smör.

Relaterade artiklar