Fråga: Vilken skillnad är det mellan kall- och varmrökt lax? Påverkar valet av lax, alltså kall- eller varmrökt, slutresultatet av en maträtt, till exempel laxpudding? Jag hade bara kallrökt lax hemma så jag använde den trots att det stod varmrökt lax i receptet.
Recept: Laxtårta med kall- och varmrökt lax
Svar: Det är stor skillnad mellan kallrökt och varmrökt lax som absolut påverkar maträtten. Läs mer nedan och missa inte vårt recept på G&T-rimmad lax.
Recept: Rimmad lax med gin och tonic
Kallrökt lax
En kallrökt lax är blank, fin och fast i konsistensen. Den går utmärkt att skiva i tunna skivor. Man använder den i regel kall som den är utan tillagning, men kan även användas till smaksättning i en hel del varma rätter, till exempel lyxig pastasås.
Recept: Pasta med kalllrökt lax och spenat
Varmrökt lax
En varmrökt lax är betydligt lösare i konsistensen, ser lite ”kokt” ut och går inte att skiva tunt. Den äts också främst kall eller ljummen.
Tyckte du själv att din laxpudding med kallrökt lax blev bra så kan du känna dig nöjd! Inget är hugget i sten, det är bara fantasin som sätter gränserna för hur man kan tillaga god mat.
Klassisk laxpudding
Till en klassisk laxpudding används som regel rimmad eller gravad lax. Till utseendet påminner dessa om kallrökt lax. Prova gärna denna variant nästa gång.
Recept: Laxpudding med gravad lax