Det är väldigt stor prisskillnad på ekologisk jäst och vanlig jäst. De ser dessutom ganska olika ut. Men hur påverkar det bakningen?

Fråga: Blir det skillnad på bakresultatet beroende på om man använder ekologisk eller vanlig jäst? Varför är den ekologiska så mycket dyrare jämfört med vanlig?

Läs också: Bästa och sämsta bakpulvret – stort test

Svar: Nej, det blir inte någon skillnad på det färdiga brödet. Den ekologiska jästen är lite annorlunda i utseende, doft och konsistens jämfört med den vanliga. Det beror på att den framställs med en annan metod och råvara. Det är också orsaken till att den är nästan tre gånger så dyr som vanlig jäst.

Läs också: Är jästen dålig när den blivit vit?

Jäst går dessutom att använda även om utseendet är förändrat. Naturligtvis om bästföredatum för jästen ligger någorlunda i närtid och att den förvarats i kyl.

Läs också: 10 bröd som du kan baka utan jäst