Gravad lax är populärt till jul och påsk och många gravar egen. Men när ska den frysas och hur länge håller gravlax i frys och kyl?

Fråga: Vi köper ofta lax som vi gravar själva. Efter att vi gravat den brukar vi dela upp den i lagom stora bitar och förpacka med plastfilm och plastpåsar som vi sedan fryser in. Sen tar vi fram och tinar en bit i taget i kylen. Hur länge kan man förvara gravad och upptinad lax i kylen?

För en tid sedan fick jag höra att man helst ska frysa laxen innan man gravar den. Stämmer det? 

Se också: Rimmad lax med gin & tonic

Svar: Numera behöver man inte frysa odlad lax före gravning eller när den ska ätas rå, enligt Livsmedelsverket. Däremot ska vildfångad lax frysas för att ev parasiter ska dö. Det gör de efter cirka två dygn i frysen, vare sig fisken är rå eller gravad.

Läs också: Vad är skillnaden på kallrökt och varmrökt lax?

Hållbarhet för gravlax

Vad du däremot kan tänka på är att gravad fisk fryser inte lika hårt som rå fisk, detta på grund av saltet. Det gör att den inte håller lika längre. Men frysförvaring av gravad fisk i en till två månader brukar inte vara något problem.

Den gravade och upptinade laxen har lika lång hållbarhet som om laxen var nygravad. Detta under förutsättning att den blivit infrusen direkt efter gravningen.

Recept: 3 läckra såser som passar till lax

Gravad lax håller i upp till en vecka om den förvarats i kylskåp. Men hållbarheten kan förkortas om den får vandra fram och tillbaka från bord till kyl. Då är det bättre att bara skära och lägga fram så mycket som går åt.

Recept på gravad lax

Gravad lax är en delikatess som är riktigt enkel att tillaga själv. Här tipsar vi om olika sätt att smaksätta gravningen och goda tillbehör till laxen.

Recept: 10 sorters gravad lax med goda tillbehör

Relaterade artiklar