Vilken slags mat och tilltugg passar egentligen bäst att servera till bubbel? Här berättar vi mer och tipsar om passande recept.

Hur ska man tänka när man ska matcha bubbel med mat? Sommelier Anna Edström Widén guidar dig rätt.

Läs också: Skillnaden på champagne, cava och prosecco

Syra, sälta och fet mat

Huvudregeln är; syra, sälta och fet mat går riktigt bra hop med mousserande vin. Fet mat känns mindre fet med ett syrligt vin.

Saltade chips, popcorn eller saltade brödpinnar är exempel på bra tilltugg till bubbel. Hemligheten är att sältan bryter av strävheten i vinet och gör att vinet upplevs som mildare. Prova! Du kommer bli förvånad över hur väl det fungerar!

En annan välfungerande matchning är brieost, ett enkelt tilltugg som passar bra till ett torrare mousserande där syran i vinet möter det feta i osten.

Recept: Bakad brie med bacon och nötter

Bad brie med bacon och nötter

Lyxa till det med löjrom

Vill man komplettera bubblet med ett lyxigare tilltugg är den hajpade rätten potatischips med rödlök, gräddfil och löjrom helt rätt. Syran i crème fraiche möter syran i vinet, sälta bryter igenom strävheten i vinet. Bubblorna tar hand om löjrommens lite svåra umami-smak som annars kan upplevas som metallisk tillsammans med vin.

Recept: Västerbottenschips med löjrom och smetana

Skaldjur på smörstekt bröd

Mousserande (framför allt champagne) kan också ha en rostad ton – en brödighet som går hand i hand med tilltugg som serveras på smörstekt bröd, crostini eller till grissini.

Testa till exempel smörstekt bröd med majonnäs, citron och ett berg av räkor. Syran möter den feta majonnäsen och brödigheten i vinet möter det smörstekta brödet och citronen får fram vinets fruktighet – så gott!

Recept: Smörstekta kanapéer med räkröra

Smörstekta kanapéer med räkröra

Men jordgubbarna då?!

Jordgubbar passar inte till ett mousserande som är torrt! Vad som händer är att de söta jordgubbarna får det torra bubblet att upplevas som ännu mera torrt. Det blir helt enkelt obehagligt strävt. Så nästa gång du ska dricka bubblor och jordgubbar – välj ett sötare bubbel!

Många upplever att prosecco är sötare – trots att det kanske inte alltid har mer gram socker per liter jämför med kanske en champagne. Men prosecco har en högre fruktsyra och toner som söta päron, persika m.m. Därför är prosecco ett bättre alternativ till jordgubbarna.

Recept: Petit-chouer med jordgubbar

Petit-chouer med jordgubbar