Sallad på påse har många fördelar – men hållbarhet är inte en av dem. Här har fem tips för att få den färdighackade salladen att hålla längre!

Brukar du också köpa sallad färdigsköljd och hackad på påse? Det sparar tid, är smidigt och det finns gott om olika blandningar man kanske inte unnar sig om man köper hela salladshuvuden eller sallad i kruka.

Men då har du kanske också märkt att det kan gå väldigt fort från att du köper hem salladen från affären tills att den börjar se slokande och brun ut? Inte så roligt – och vattnet som ofta samlas i botten på påsen ökar knappast aptiten på en sallad till middag.

Men det finns några knep som kan hjälpa dig hålla salladen fräsch längre – här har vi samlat fem salladstips!

1. Papper i påsen

Om du direkt när du handlat öppnar påsen och lägger in en bit hushållspapper, och sedan sätter en klämma på påsen, så kommer fukten från salladen att absorberas av pappret och minska risken att salladen ruttnar i vätan.

Byt ut pappret varje dag för bästa resultat!

2. Byt till låda

Plastpåsen som salladen kommer i ger föga skydd mot tyngre livsmedel du förvarar i grönsakslådan i kylen. Smällar, tryck och tyngd skadar salladen och får den att bli dålig snabbare.

Förebygg detta genom att lägga över salladen i en plastbunke med lock. Lägg först ett ark hushållspapper i botten som kan suga upp vätskan, och sedan salladen på, och avsluta med ännu ett lager papper. Packa inte lådan för full dock – ligger salladen för tätt packad blir den dålig (anledningen till att det är så mycket lyft i salladspåsarna).

3. Välj tuffare sallad

Vissa sorter av sallad klarar sig bättre i påse än andra. Vanlig bladsallad och smörsallad är exempel på sorter som snabbt blir dåliga – kanske för att de har behövts hackas vilket ger bladen snittytor där syre och fukt kunnat tränga in och påskynda föruttningsprocessen.

Sorter som ruccola, babyspenat och vattenkrasse klarar sig däremot bättre längre i kylen – goda är de också!

Köp en kombinerad salladspinner från oss!

Med denna kombinerade multihackare och salladsslunga i ditt kök går det smidigare att laga mat. Vanligtvis behöver du flera olika redskap för att skära, skiva och hacka maten. Men allt detta kan du göra med denna rejäla och smidiga multihackare. Och du slungar dessutom enkelt bort allt vatten från de sköljda grönsakerna. Praktiskt, bekvämt och det sparar dessutom både tid och utrymme.

Läs mer och köp multisalladspinnern här

Salladspinner och multihackare i köket.

4. Välj nyaste påsen

Ett tips är att plocka en påse som ligger längre bak på hyllan i grönsaksdisken. Varorna fylls på bakifrån, och chansen är därför större att du får tag på en färskare påse längre bak.

Var också noggrann med att kolla så gott det går redan i affären om du ser några ruttna salladsbitar i påsen. Du kan förvisso plocka bort eventuellt dåliga blad, men de kan också vara ett tecken på att hela påsen snart kommer att bli dålig.

5. Titta efter vatten

Som vi skrivit ovan är vattnet i påsen en bov när det gäller ofräsch påssallad. Och det vattnet har man även genom studier visat kan vara en källa till bland annat salmonellabakterier. Det ökar risken att bakterierna får fäste både på salladen och indan av påsen, och det hjälper inte att su sköljer salladen en extra gång.

Forskarna rekommenderar oss inte att sluta äta sallad på påse – men att välja påsar med så lite vätska i som möjligt, inte äta salladen efter bäst före-datum utan helst samma dag som inköp och att hålla ögonen öppna efter blad som ser slemmiga eller ruttna ut. Att använda näsan är också ett bra tips.

Källa: Health, MåBra