Bakpulver kan bli gammalt och tappa sin effekt, men det finns ett enkelt test som avgör om ditt bakpulver fortfarande kan användas.

Bakpulver är ett viktigt jäsmedel i en mängd bakverk som till exempel scones och sockerkaka.

Stort test: Bästa och sämsta bakpulvret

Men även om burken med bakpulver aldrig tycks sina, kan även bakpulver bli gammalt. Visserligen finns det ingen anledning att stirra sig blind på bäst före-datumet, har du förvarat ditt bakpulver på rätt sätt kommer det att hålla långt längre.

Recept: Saftig herrgårdskaka med vaniljfyllning

Enligt kocken Francisco Migoya håller bakpulver väldigt länge så länge du förvarar det svalt och fuktfritt i en lufttät förpackning utan större temperaturskillnader.

Se också: 5 tips för en riktigt saftig sockerkaka

Så testar du bakpulvret

För att ta reda på om ditt bakpulver tappat sin effekt finns det ett enkelt trick.

Prova att blanda en tesked bakpulver tillsammans med en knapp deciliter kokande vatten. Om det "bubblar entusiastiskt" har bakpulvret inte tappat sin effekt, tipsar Francisco Migoya.

Läs också: Vad skiljer vaniljsocker från vaniljpulver?

Är du osäker finns det ändå ingen anledning att chansa eftersom bakpulver är ett så pass billigt livsmedel.

Bikarbonat istället för bakpulver

Har du inget bakpulver men däremot bikarbonat kan du ta hälften så mycket bikarbonat som bakpulver. Kom bara ihåg att bikarbonat behöver något surt – exempelvis filmjölk, yoghurt eller mjölk – för att reagera.

Läs också: 10 vanliga frågor om bakning

Sockerkaka i form