Maränger är lätta att göra och blir fantastiskt goda och frasiga. Här får du beskrivning i fem enkla steg hur du gör för att lyckas.

Socker och äggvita är allt som behövs för att skapa dessa frasiga, fluffiga bakverk. Maräng kommer ursprungligen från Meiringen i Schweiz men idag finns även en italiensk och en fransk variant av maräng.

Läs också: Kan äggvitan bli övervispad?

1. Fransk maräng

Den vanligaste och enklaste varianten där äggvitan och sockret vispas till ett fast skum och sedan gräddas. Ibland ingår ättika, citronsaft eller salt. Även potatismjöl kan förekomma i vissa recept för att göra smeten styvare.

2. Italiensk maräng

För att göra italiensk maräng kokas först en sockerlag som hälls över marängen medan den vispas. Den blir mer stabil än fransk maräng och kan användas som den är för att dekorera bakverk. Italiensk maräng kan också gräddas, men lite kortare tid än fransk maräng. 

3. Schweizisk maräng

Den stabilaste varianten av maräng. Här vispas äggvita och socker i en skål över sjudande vattenbad. Den kan gräddas i ugn eller spritsas direkt på bakverk och brännas av med en brännare för att få en fin yta.

Festlig pavlova med citruscurd

Så lyckas du med fransk maräng, steg för steg

  1. Bunken ska vara torr och fri från fett. 
  2. Det är viktigt att inte minsta spår av äggula finns kvar i äggvitan. Använd gärna äggvita som stått i kylen och luftat sig några dagar. Den passar perfekt till maräng eftersom då har lite vatten hunnit avdunsta.
  3. Börja med att vispa vitorna på medelhastighet tills skummet lyft ordentligt, öka därefter hastigheten och vispa till en fast maräng. Vispa inte för länge då riskerar marängen att sjunka ihop igen.
  4. Tillsätt sockret lite i taget annars kan marängen bli kompakt. Blir den för rinnig har man troligtvis tagit i sockret för snabbt.
  5. Grädda på låg värme tills marängerna är helt torra. Det är viktigt att förvara dem torrt, gärna i en burk med lock. Då håller de i flera veckor.

Enkla marängbottnar till tårta

Sväng ihop en marängbotten. Med vispad grädde, bär eller frukt och smält choklad på toppen blir det en festligt god tårta.

Recept: Marängtårta med bär

Marängtårta med bär