Olika sorters sill håller olika länge beroende på inläggningen. Så är hållbarheten på olika sillsorter, både hemgjorda och köpta.

Fråga: Varför är det skillnad på hållbarheten för olika sillsorter som man köper och efter att man har öppnat burken? Stämmer det att sill som har ”vanlig” ättikslag håller längre än en som har krämig inläggning, exempelvis vitlökssill eller romsill?

Svar: Det stämmer att en öppnad burk med inlagd sill i klar lag håller längre än en krämig variant.

Läs också: Så länge håller julskinkan

Det beror på att den krämiga sillen ofta innehåller något slags mjölkprodukt som har relativt kort hållbarhet. Dessutom blir det ju så att den krämiga sillen, tack vare mjölkprodukten, innehåller mindre syra än sill som ligger i klar lag.

Hållbarhet för olika sillsorter

  • En öppnad burk industriinlagd sill med klar lag, och där lagen täcker fisken, kan hålla 3–4 veckor och även längre i kylen.
  • Krämig sill i öppnad burk håller 1–2 veckor i kyl.
  • Hemgjord sill och sill som man köper hos fiskhandlaren kan också ha lång hållbarhet. Det hela beror förstås på om man har använt ett recept med väl avvägda proportioner, typ 1-2-3-lag med ättiksprit, socker och vatten, haft god hygien och att sillen inte stått framme för länge.
  • Är man tveksam om huruvida hanteringen varit god är 10–12 dagar i kylen ett bra riktmärke, enligt Svensk Fisk.

Lägg in sillen själv

Det är både enkelt och gott att lägga in sillen själv. Här är 10 recept på både sill i klar och krämig lag.

Recept: Inlagd sill – nya och klassiska recept