Hållbarheten beror på hantering och temperatur. Men det finns knep som gör att du kan njuta av julskinka fram till nyår och längre!

Fråga: Hur länge kan man spara den griljerade julskinkan? Är det farligt att äta det som blivit över framåt nyåret?

Läs också: Så håller du griljering fräsch på skinkan

Svar: Allt beror på hantering och temperatur. Man brukar beräkna att hållbarheten för griljerad skinka är ca 1 vecka i kylskåp. Om skinkan fått stå framme länge i rumstemperatur på julbordet förkortas förstås hållbarheten. Skiva upp tänkbar åtgång av skinkan till varje serveringstillfälle och ställ inte fram hela skinkan.

Se också: Bästa julskinkan 2020

Frys halva skinkan

En stor tillagad skinka kan det vara idé att dela. Låt ena hälften vara i kylen tills den första är uppäten. Alternativet är att förpacka den andra halvan väl och frysa in den. Ca 1 månad är hållbarheten i frysen.

En annan variant är att köpa två mindre skinkor i stället för en jättestor. Då kan man njuta av nylagad skinka längre om man skjuter upp tillagningen av den ena.

Läs också: Vilken senap är bäst till griljering?

Som alltid när det gäller livsmedel gäller det att se till att ha god hygien, både vid tillagningen och när du skär upp skinkan. Förvara julskinkan i fräsch plastfilm eller aluminiumfolie.

Recept: 7 tips på resträtter med julskinka