Mycket av julmaten håller hela julen i kylen, men inte allt. Här ser du hur länge sill, lax, skinka, köttbullar, rödbetssallad och Jansson håller sig fräsch.

I normala fall då maten inte står framme långa stunder och upprepade gånger i rumstemperatur håller den ofta betydligt längre. Genom att lägga upp lite mat åt gången i nya rena skålar, använda rena serveringsbestick och alltid tvätta händerna innan du hanterar maten, kan du faktiskt förlänga hållbarheten en hel del.

Läs också: Så länge håller en öppnad flaska glögg

En del mat är särskilt känslig för att åka ut och in ur kylen som den ofta gör under julhelgen. Ha extra koll på fet lax, senapssill och andra mejeribaserade inläggningar.

Men det börjar redan när du tillagar maten, se till att kyla den så snabbt som möjligt så håller den mycket längre. Har du inte plats i kylen, ställ ut den utomhus direkt.

Recept: 7 goda resträtter med skinka

Grillad macka med julskinka och rödkålsslaw.

Ett bra tips är att göra julmaten långt i förväg och frysa in. Köttbullar och matbröd lämpar sig särskilt bra. Tina sedan precis det som behövs. Annan julmat som sillinläggningar och Jansson bör lagas max 1–2 dagar innan den ska serveras.

Så länge håller julmaten i kylen

Det viktigaste är förstås att lukta och smak. Lita på dina sinnen. Tiderna nedan är ungefärliga och rätt hanterat kan maten hålla längre.

  • Köttbullar 5 dagar i kyl eller 3 månader i frys.
  • Janssons frestelse håller 2–4 dagar i kylskåp.
  • Inlagd sill i klar lag håller cirka 10 dagar i kylskåp (max + 8 grader).
  • Sill i krämig sås har något kortare hållbarhet.

Läs också: Så länge håller hemgjord och köpt sill

  • Sillsallad håller 1–2 dagar i kylskåp.
  • Rödbetssallad håller 5–7 dagar i kylen utan problem.
  • Julskinka, griljerad, håller ungefär 1 vecka i kylen (max + 8 grader).
  • Gravad lax håller normalt i 1–2 veckor i kylskåp. I frysen håller den åtminstone tre månader.

Se också: 6 saker du kan göra med överblivna pepparkakor

Gör nya goda rätter av rester

Släng inte maten när julen är över! Här är enkla tips hur du omvandlar resterna till nya rätter. Snällt mot både plånboken och miljön.

Recept: 15 sätt att ta hand om julens rester

Gratinerad brysselkål med bacon.