Har du en flaska glögg kvar från förra året? Lugn – den behöver inte alls vara dålig! Så här länge håller vinglögg och saftglögg.

Vem har inte hittat en öppnad flaska glögg på hyllan längst in i skåpet! Ingen fara – det behöver inte alls vara något fel på den! Det som avgör är alkoholhalt och sötman som båda har en konserverande effekt.

Se också: Så gör du julens snabbaste glögg

Det bästa är förstås att lita på sina sinnen, lukta och smaka, så avgör du om den är okej. Här kommer några generella tips som du ändå kan ha som stöd för att avgöra om glöggen är okej.

Så länge håller starkvinsglögg

Är det starkvinsglögg (omkring 15 % alkoholhalt) så klarar den ett års lagring, ibland längre tid, även om flaskan är öppnad. Det beror på den höga alkoholhalten och att glöggen är söt. Det kan dock bildas fällning när den har stått men det går bra att sila bort om du vill. 

Så länge håller vinglögg

Vanlig vinglögg (omkring 10 % alkoholhalt) håller inte riktigt lika länge. Den kan i bästa fall hålla till nästa år men med så låg alkoholhalt finns det risk att vinet oxideras. 

Så länge håller saftglögg

Alkoholfri glögg har däremot inte lika lång hållbarhet utan tappar snabbt i smaken. Det bästa tipset är att lukta på glöggen och provsmaka. Det värsta som kan hända är att smaken har försämrats och fått oxiderad karaktär. Då är det bara att hälla ut den.

Glögg i maten

Ett annat bra tips är att använda överbliven glögg i maten. Det blir en fantastiskt god kryddning! Testa de här läckra recepten med glögg:

Tips! Värm glöggen varsamt

Glögg ska inte koka – då blir smaken sämre. Ungefär 70 grader är en bra temperatur. Det bästa är om du kan hålla glöggen varm på en värmeplatta, med värmeljushållare, eller i en termos, så att den håller en jämn temperatur under glöggminglet.

Läs också: Sju saker du inte visste om glögg

Relaterade artiklar