Vill du göra många köttbullar på en gång kan du tillaga dem i ugnen istället för i stekpannan. Så här gör du – och vinner tid!

Fråga: Jag ska laga mat till många i helgen. Tänkte därför förenkla så mycket som möjligt. Har läst att man kan göra vanliga köttbullar i ugnen, men hittar inte receptet. Kan du hjälpa mig?

Läs också: Så får du perfekta köttbullar – tips och knep

Svar: Det fungerar utmärkt att göra köttbullarna på en plåt i ugnen. I synnerhet när man ska göra många på en gång. Perfekt även om man vill ha några på lut i frysen. Bara att steka upp direkt från frys till panna.

Så här gör du:

Beräkna en sats köttbullar som blandats av ca 1 kg färs:

  1. Sätt ugnen på 250°. Smörj ugnens långpanna med smör. Sätt in plåten så den blir varm och smöret smält. Lägg i de jämnt trillade köttbullarna tätt intill varandra.
  2. Placera plåten mitt i ugnen och stek ca 8–12 min.
  3. Vänd köttbullarna några gånger under stekningen. Dela en köttbulle för att kontrollera att den är klar.

Så här gör du köttbullar supersnabbt:

Kryddiga köttbullar

Kryddpeppar är hemligheten bakom de här goda köttbullarna. Extra saftiga blir de med ströbröd och gräddmjölk.

Recept: Farmor Anna-Lisas köttbullar

Farmor Anna-Lisas köttbullar.