Färskpotatis med bara en klick smör är fantastiskt gott. Så här kokar du färskpotatis eller nypotatis så den blir helt perfekt.

Färskpotatis är en riktigt delikatess. Lika god att bara äta nykokt med en klick smör eller som tillbehör till sillen på midsommar. Lägg dem på grillen en stund eller testa att ugnsbaka dem. 

När färskpotatisen kallnat är den god i en potatissallad eller skivad på ett knäckebröd med gräslök som snabb lunch.

Se också: 8 saker du kanske inte visste om potatis

Men först ska den kokas och det gör du så här:

1. Skrubba eller skrapa

Det är en smaksak om du vill skrubba med borste eller skrapa med kniv. Se bara till att ingen jord finns kvar på potatisen. Ta gärna några extra när du ändå håller på. De är goda som rester.

2. Koka upp vattnet

Koka upp vatten i en vattenkokare så går det snabbare. Häll i en kastrull och låt vattnet koka upp helt innan du tillsätter potatisen. Vattnet ska nätt och jämnt täcka potatisen.

3. Salta och smaksätt

När vattnet kokar är det dags att tillsätta salt, ca 1–2 tsk per liter vatten. Smaka på vattnet, du ska känna sältan. Gott är också att tillsätta några kvistar dill. Extra gott om de ska ätas till sill.

Recept: Krossad färskpotatis med bacon och parmesan

Krossad färskpotatis med bacon och parmesan

4. Sjud med locket på

Potatisen ska sjuda, inte stormkoka, för då riskerar de gå sönder. Samtidigt får inte kokningen avstanna för då kan potatisen bli vattnig. Låt locket ligga på under hela tillagningen.

5. Stora och små

Färskpotatis är ofta i mer blandad storlek än vinterpotatis. För att få alla färdiga samtidigt kan du göra på två sätt. Antingen lägger du de små överst och känner av ofta med en sticka eller gaffel. Fiska upp dem när de är klara. Eller lägg ner de stora några minuter före de små så blir de färdiga ungefär samtidigt.

6. Håll koll med stickan

När stickan eller gaffeln går igenom potatisen utan motstånd är de färdiga. De ska dock inte gå sönder, då har de kokat för länge. Det tar mellan 15 och 20 minuter för potatisen att bli klara. Kortare tid för de riktigt små.

Recept: Ugnsrostad färskpotatis med räkröra

Ugnsrostad färskpotatis med räkröra

7. Häll av och ånga

Häll av vattnet så fort potatisen kokat färdigt annars kan de bli vattniga. Ta bort dillkvistarna om du tillsatt dem efter. Ånga gärna av färskpotatisen på eftervärmen så de torkar upp lätt på ytan. Eller lägg en bit hushållspapper eller handduk på kastrullen och låt stå runt 10 minuter. 

8. Smör- och dillslungad potatis

Att bara vända runt potatisen i smör och salta lite extra är gott nog. Riktigt gott, om du ska servera färskpotatisen till fisk, är att även slunga den i smör och finhackad dill. Gör så här:

Så fort potatisen ångat av på eftervärmen lägger du ner en rejäl klick smör som får smälta på botten av kastrullen. Vänd sedan runt potatisen i smöret, med en slev, så de täcks av smör. Häll nu ner rejält med finhackad dill. Vänd runt potatisen igen så dillen fastnar runt om potatisen. Servera direkt, gärna till en bit stekt eller grillad lax!

 Recept: Kokt färskpotatis med baconströssel och kapris

Kokt färskpotatis med baconströssel och kapris

Fler recept med färskpotatis hittar du här >>