Att tina kött i varmt vatten eller i rumstemperatur är två vanliga misstag som många av oss gjort någon gång. Gör så här istället!

Att tina kött kan kännas extremt frustrerande när middagen snart ska stå på bordet. Men det finns vissa risker med att försöka skynda på upptiningen.

8 vanliga misstag när du tinar kött

1. Tina inte fryst kött i varmt vatten

Varmt vatten är verkligen inte att rekommendera när du ska tina kött. Värmen i skålen skapar en bra grogrund för farliga bakterier som vi definitivt inte vill ha i närheten av vår middag.

Om du vill tina i vatten ska du använda kallt vatten, tipsar branschorganisationen Svenskt kött om. Vatten leder värme bättre än luft, och därför går processen snabbare. Tänk bara på att genast ställa in köttet i kylskåpet efter att det tinat, för att minska bakteriespridningen.

Läs också: Världens smartaste sätt att frysa in och tina köttfärs

2. Tina inte på översta hyllan i kylskåpet

Kött som tinas släpper ofta ifrån sig köttsaft som kan skapa intrycket av ett blodbad i kylskåpet. Om du inte är sugen på att ge hela kylskåpet en rejäl rengöring, kan det vara en god idé att placera det frysta köttet på en hylla längre ner under upptiningen.

3. Tina inte i närheten av kryddor och tillbehör

Var noga med att köttet är helt upptinat innan du tillsätter kryddor eller andra ingredienser på fatet eller skärbrädan. Gör du det för tidigt finns det risk för att bakterierna sprider sig och du riskerar att bli sjuk av maten.

4. Tina inte i rumstemperatur

Att tina kött i rumstemperatur är ingen god idé. Låter du köttet ligga framme på köksbänken tinas ytan upp först, medan det tar längre tid för den innersta kärnan att tina. Värmen gör att bakterierna kan frodas på ytan.

Läs också: Hur lång tid tar det att tina kött?

5. Tina inte under kran

Att skölja uppackat kött under kranen i tron att det ska tina snabbare är en dålig idé. Det enda som händer är att bakterier sprids i diskhon, på diskbänken och disktrasa.

6. Frys inte in kött som redan tinats


Att frysa in kött som tinats i rumstemperatur är absolut förbjudet i köket, eftersom bakterierna som sagt frodas i ytskiktet. Inte heller kött som tinats i varmt vatten ska frysas igen. Om du har kött som tinats efter till exempel ett strömavbrott och du inte vill slänga det, är det bäst att tillaga köttet och sedan frysa in grytan eller köttfärssåsen.

7. Tina inte kött direkt i stekpannan

Att placera tunna skivor fryst kött i stekpannan kan eventuellt gå för sig, men är dina skivor tjocka är det inte att rekommendera. Köttet riskerar att bli segt och i värsta fall förbli rått i mitten.

8. Strunta inte i handtvätt efter att ha hanterat fryst kött

Även om köttet är en fryst klump, betyder inte det att bakterierna är borta. Tvättar du inte händerna efter att ha hanterat köttet, riskerar du att sprida dem över hela ditt hem. Var noga med handhygienen!

Läs också: Så länge håller kött, fisk och ost i frysen

Relaterade artiklar