Jordgubben är, tvärtemot vad de flesta av oss tror, inget bär. Den är i själva verket en så kallad skenfrukt, eller falsk frukt, precis som exempelvis äpple, nypon och ananas. När jordgubben introducerades i Sverige under det sena 1700-talet kallades den först för ananassmultron, men på 1800-talet fick den sitt nuvarande namn. ”Gubbe” är ett dialektalt ord som från början betyder ”liten klump”, enligt Expressen.
Se också: Sommarens bästa bär – jordgubben
Jordgubbar är inte bara ljuvligt goda och ett måste på midsommartårtan, de är också otroligt hälsosamma. Till exempel är de rika på C-vitamin – 125 gram jordgubbar motsvarar det rekommenderade dagsbehovet. Dessutom är de fullproppade med nyttiga antioxidanter som hjälper till att stärka immunförsvaret och sänka kolesterolet.
Bästa sättet att förvara jordgubbar
Jordgubbar är färskvara och ska förvaras svalt, förklarar Allers matredaktör Sandra Palmqvist.
– Jag avskyr kall frukt, men jordgubbar blir snabbt dåliga så de ska förvaras i kylen innan servering. Ta ut dem ur kylen en bra stund innan servering, säger hon.
Så länge de är osnoppade, kan jordgubbarna hålla några dagar om de får stå svalt, men så fort de är snoppade ska de ätas direkt. Väljer du att ställa in jordgubbarna som blev över i kylskåpet är det bra att känna till deras ursprung. Importerade jordgubbar håller mellan tio och tolv dagar i kylskåpet. De svenska har en något kortare livslängd, upp till fem dagar, om de är dagsfärska.
Läs också: Enklaste sättet att snoppa jordgubbar
Det går också utmärkt att frysa jordgubbar, men tänk på att temperaturen ska vara minst 17 minusgrader. Skiva och sockra dem lätt innan du fryser in dem, så förlängs hållbarheten.
Recept: 10 enkla efterrätter med jordgubbar