Att grilla lax är inte alltid det lättaste, men det finns några smarta knep för att undvika att laxen bränner fast eller går sönder.

Grillad lax är en riktig favorit, men om man inte är försiktig så kan laxen antingen bränna fast eller gå sönder när man grillar den. Man vill inte heller att laxen blir torr och överkörd.

Se också: Smörgåsbakelse med lax, räkor och ostbågar

Här kommer några smarta knep för att undvika att det händer. Vi bjuder även på några goda recept.

1. Grilla laxen med skinnsidan ner

Behåll skinnet på laxfilén. Strö på rikligt med salt och andra kryddor som du gillar. Låt vila i 20 minuter. Grilla den först på ovansidan så att den får en fin yta. Vänd sedan och grilla klart med skinnsidan ner, med locket på, i ca 10 minuter eller tills innertemperaturen är 50–55°C. Man kan också grilla laxen med skinnsidan ner från början. Då måste man ha locket på, eller göra ett lock av folie som läggs över laxen.

Recept: Lättrimmad och grillad laxsida

Lättrimmad och grillad laxsida

2. Vänd laxen i grädde

Vänd bitar av lax utan skinn i grädde. Se till att bitarna täcks. Låt det mesta av grädden rinna av. Lägg på het grill. Grilla 2–3 minuter på varje sida.

Recept: Grillad lax med asiatiska smaker

Grillad lax med wasabikryddad potatissallad

3. Lägg laxen på en bädd av citron

Gör en bädd av citronskivor på grillen. Lägg på en bit lax utan skinn. Grilla 5–6 minuter på varje sida. På detta sätt får även laxen god smak från citronen.

Recept: Grillad lax med räkröra och citron

Grilla lax med räkröra och citron

4. Gör foliepaket

Pensla folie med smält smör och lägg på lax tillsammans med örter och citron. Salta och peppra. Vik ihop till paket och vik upp ändarna så att innehållet inte rinner ut. Grilla ca 10–20 min beroende på laxen storlek och grillens värme.

Recept: Grillad lax med fetaost i folie

Grillad lax med citron, chili, mango och fetaost

Källa: Norges sjømatråd

Relaterade artiklar